Fontos az étkezés utáni séta

2018.11.18. 07:00

A mozgás, a kiegyensúlyozott étrend, a stresszmentes élet az egészség alapja

duol.hu

A cukorbetegséget komolyan kell venni. Szívinfarktust, szélütést, vakságot, vesebetegséget okozhat, és végtag-amputációval is járhat. A héten volt a Diabétesz Világnapja, a cikkünkkel erre a betegségre hívjuk fel az olvasóink figyelmét.

A világnap alkalmából dr. Mile Gabriella diabetológus-belgyógyász szakorvossal beszélgettem a cukorbetegségről.

Milyen gyakori ez a betegség?

– Általánosan elmondható, hogy közel minden tizedik ember küzd vele a világon. Azaz már tudja, hogy diabéteszes és kezelteti magát. Ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen sokan vannak, akik nem is sejtik, hogy cukorbetegek. A 2-es típusú diabétesz rendkívül alattomos betegség. A kicsit magasabb vércukor nem jár rosszulléttel és nem fáj egészen addig, amíg nem ér el nagyon magas értéket. Akár évek telhetnek el, amire az első tünetek megjelennek. Ekkorra már a betegség szövődményeket is okozhat.

Dr. Mile Gabriella diabetológus-belgyógyász szakorvossal beszélgettünk a cukorbetegségről

Hogyan tudhatjuk magunkról, hogy cukorbetegek vagyunk, ha nincs semmi bajunk?

– A kettes típusú diabétesz a leggyakoribb, és sajnos már egész fiatalon jelentkezhet. Fokozottan figyeljünk magunkra, ha túlsúlyosak vagyunk, ülőmunkát végzünk, stresszes életet élünk. Ilyen esetben érdemes évente laborvizsgálatot végezni. Ha a családban diabétesz is előfordult, akkor annak ellenére, hogy a laborban a vércukorszintünk normális, ajánlott egy terheléses vércukorvizsgálat elvégzése. A háziorvos így ki tudja szűrni a betegséget, és szakorvoshoz tudja irányítani a beteget. A nagyon magas vércukornak tünetei szoktak lenni: fokozott szomjúságérzet és folyadékbevitel, és az ezzel járó gyakori vizeletürítés is. A fogyás, a gombás fertőzés, a gyakori húgyúti fertőzés, a kelés, vagy éppen az egyensúlyzavar is jelezheti a betegséget. Sokan nem gondolják, hogy az éjszakai, a fekvő nyugalomban fájó láb a cukorbetegségre is figyelmeztethet. A háziorvosunk felkeresése ajánlott minden olyan esetben, amikor a szervezetünk eltér a normális működéstől. Az egyes típusú cukorbetegségnél, ami főleg gyermekkorban alakul ki, a tünetek sokkal előbb megjelennek, és gyorsan rémisztővé válnak, mert hasfájás, hányás, acetonszagú lehelet, bágyadtság és a zavartság is kialakulhat.

Hogyan gyógyítható?

– Mindkét típusnál meg lehet tanulni együtt élni a betegséggel. Az egyes típusnál inzulin adása szükséges. A kettes típusnál sok modern gyógyszer áll a kezelőorvos rendelkezésére. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését segítik elő. Ez azért is fontos, mert a kardiovaszkuláris betegség a leggyakoribb halálok a kettes típusú diabéteszben. A betegek kétharmada szív- és érrendszeri betegségben hal meg. A beteg aktív együttműködése elengedhetetlen a gyógyítás során. Jó hír, hogy a jelentős túlsúllyal rendelkező betegek esetén életmódváltással visszafordítható a kettes típusú diabétesz. A megfelelő étrend, a mozgás és a gyógyszerek előírás szerinti alkalmazása együttesen vezet eredményre. Napi szinten ajánlott legalább húsz perc mozgás, amiben megizzadunk. Néha egy kis változtatás a napi rutinban és máris egészségesebben élünk. Sétáljunk a munkahelyre, mellőzzük az autót, vagy a tömegközlekedést.

Hogyan előzhető meg?

– Amíg a kettes típusnál az egészségtelen életmód következménye a vércukorszint emelkedése, és életmódváltással megelőzhető a betegség, az egyes típusú diabétesz egy autoimmun- betegség, általában bizonyos vírusfertőzések után alakulhat ki a sokszor genetikailag fogékonyabb gyermekeken. A kettes típusú cukorbetegség odafigyeléssel megelőzhető. A megfelelő szénhidrátbevitel és étkezés, a mozgás mind elősegíti a megelőzést. A mozgás, a kiegyensúlyozott étrend és stresszmentes élet az egészség alapja. Mivel a stresszt nem tudjuk elkerülni, a testmozgás nagyobb hangsúlyt kap, segít a stressz levezetésében. Együnk lassan felszívódó, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat, mint teljes kiőrlésű kenyeret, durum tésztát, korpás zsömlét.

Jön a karácsony, a tél, ilyenkor többet eszünk. Mi a megfelelő étrend?

– A betegség nagy odafigyelést igényel a szénhidrát, a zsír és a só mennyiségét illetően. A betegek ezt tudják, és jó esetben megtanultak ezzel együtt élni. Az egészséges és a diabéteszes embereknek azt tanácsolom, hogy inkább halat egyenek, hiszen ez is az ünnepi menü része. Tartózkodjanak a zsíros, nehezen emészthető ételektől és a túlzott alkoholfogyasztástól. Az étkezések után javaslom a sétát, amivel lemozogjuk a bevitt táplálékot. Jót tesz a testnek és a léleknek is.

A vitaminpótlás is nagyon fontos

Törekedjünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra és kiegyensúlyozott életre.

A D-vitaminnak roppant nagy jelentősége van, hiszen a 2-es típusú diabétesz esetén javítja a cukoranyagcserét és az inzulin-érzékenységet. Egészséges gyermeknél azonban még fontosabb szerepe van a megfelelő mennyiségű D-vitamin pótlásának, mert a D-vitamin az immunrendszert stabilizálja, emiatt pedig ritkábban alakulnak ki autoimmun kórképek, rendesen tud reagálni az immunrendszer a különböző fertőzésekre. Ezzel csökkenthető egyedül az 1-es típusú diabétesz kialakulásának esélye. Magyarország lakosságának nagy része D-vitamin-hiánnyal küzd. Emiatt szükséges a vitamin pótlása. A téli hónapokban különösen ajánlott még az egészséges szervezet számára is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában