VÁSÁR

2018.11.04. 12:00

A csokoládé volt a főszereplő a szombati paksi Spájzon

Még soha nem vonzott ennyi ennyi érdeklődőt az Erzsébet szálló előtt megrendezett termelői vásár, ahol ezúttal a csokoládé volt a főszeplő.

Ihárosi Ibolya

A hétvégén felülmúlta a szervezők várakozását a Spájz iránti érdeklődés. Szerencsésnek bizonyult az ötlet, hogy a csokoládé legyen a rendezvény témája, mert a negyedévente sorra kerülő „termelők és kreatívok” szombati vására több mint kétezer érdeklődőt vonzott Paksra a Szent István térre. Mint Matus Dóra ötletgazda és a vásárt szervező, az Agricum termelői termékek boltjának a vezetője elmondta, eddig ez bizonyult a legnagyobb sikernek. Jöttek például érdeklődők és persze vásárlók Mohácsról, Bajáról, Győrből, Kecskemétről, sőt még Egerből is. Részt vett a rendezvényen például a mohácsi Garat Malom, amely az ország utolsó és ekként az egyetlen kézi hajtású malma. Népszerűek voltak a lisztjeik éppúgy, mint a Mikrozöld kínálata, amely búzacsírákat kínál az ínyenceknek. Jelen volt egyebek között a rendezvényen Rimóczi László, a Magyar Grillázs Szövetség elnöke.

A korábbi húsz körüli termelővel szemben az idén harminc stand várta az érdeklődőket, leginkább az édesszájúakat. A sok stand ugyanakkor igen széles kínálatot is jelentett, és jószerivel minden el is fogyott. Volt minden a Csokoládé Imádók Napján házi túrórudi, kézműves csokik, frissen sült csokis fánk, forrócsoki és még sok más finomság. A csokis különlegességek mellett természetesen a megszokott széles kínálattal várták az érdeklődőket. Lehetett kapni termelői lekvárokat, szörpöket, friss és füstölt húsokat, sajtokat, borokat, kerámiákat, fa és bőr használati tárgyakat, mézkülönlegességeket, savanyúságokat a hónap utolsó hétvégéjén Pakson. A vállalkozó szellemű látogatók az Agricum üzletben berendezett műhelyben megismerkedhettek a bonbonkészítés titkaival.

 

Nagy hagyománya van a Spájzon a helyszíni látványfőzésnek, amely ez alkalommal sem maradhat el. Nagyszokoly sátránál frissen sült a fánk csokoládéöntettel ízesítve. A legkisebbeket most is az Ökocsiga Játszóház várta a szálloda Teller-termében.

A sorsoláson termelői finomságokból összeállított ajándékcsomagokat sorsoltak ki. Schmidt Mária nyerte el a fődíjat, a két személyes bécsi utat. Az autóbuszos utazás résztvevői a karácsonyi vásár idején utaznak az osztrák fővárosba és ellátogatnak a világhírű Hauswirth csokoládégyárba. A következő termelői vásárra húsvét előtt kerül sor Pakson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában