1316 körül vághatták ki

2018.10.30. 11:00

Újra láthatóvá vált a 700 éves hajómalom

A Duna alacsony vízállása miatt több napon keresztül ismét látható volt annak a hétszáz éves hajónak a maradványa, amelyet 2011 decemberében találtak meg a dunaföldvári Duna-szakaszon.

L. Mészáros Irma

Annak idején hírt adtak arról, hogy az évgyűrűk vonalkódja alapján állapították meg, hogy a hajó anyagául szolgáló tölgyet 1316 körül vághatták ki. A hajó építését Károly Róbert idejére, vagyis a 14. század elejére datálták. Azt valószínűsítették, hogy egy régi hajómalom lehetett ez. Ráadásul a szakemberek idézték, hogy egy 1327-ből való oklevél szerint Földvárnál feudális hatalmaskodás áldozata lett egy hajómalom, amelynek a kötelét elvágták. Tehát ezért úgy vélték, hogy az írásos és tárgyi emlékek egybeesése bizonyítható. Egyes régi térképek ezt a zátonyt szigetként jelölik. Nem messze a hajóroncstól cölöpmaradványok is láthatók. Annak idején azt is megállapították, hogy az is különlegesség, hogy egyetlen fatörzsből kivájt, L alakú elemet alkalmaztak a hajó testéül és oldalául.

Ez maradt mára az egykori hajómalomból Fotó: L. Mészáros Irma

2011-ben a fabárkát nem emelték ki, csak dokumentálták, felmérték és rögzítették az adatokat, vékony kavicsréteggel fedték le. Aztán a víz eltakarta.

Most a negatív rekordot döntő alacsony vízállás miatt a Mély út és az egykori kendergyár közötti területen újra a szemünk elé került, s nagy látványosság is lett ez a lelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában