nagyszerű program

2018.10.16. 11:30

Mókás robotok, 3D nyomtató, QR-kódok

18 helyszín, mindenféle móka és játék várta a Vasvári hét, illetve a Kódolás Hetének zárónapján a diákokat a Vasvári iskolában.

Balla Tibor

A Kódolás éjszakáját – a nemzetközi Code Night keretein belül – idén harmadszor rendezték meg a Vasváriban. Öttől nyolcig az alsósok és szüleik töltötték be az iskola tereit, majd a felsősök váltották őket, akik közül a hetedikesek, nyolcadikosok bent is aludhattak a suliban.

A Zümi névre hallgató programozható méhecskét végig kellett vezetni az előregyártott pályán
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az iskolában megszokott dolgokat is belecsempészték a szervezők. Ilyen volt a Kahoot!, egy online alkalmazás, amellyel a többi között kvízeket lehet készíteni és lejátszani, vagy a Tankocka, amivel az interaktív táblánál feladatokat oldottak meg a vállalkozó kedvűek évfolyamonként különféle témakörökben. A QR-kód mesevadászatban a kicsiknek klasszikus meserészleteket, a nagyoknak történelmi „mesék” darabjait kellett megkeresni az épületben, és újra összeállítani.

A Zümi névre hallgató programozható méhecskét kellett végigvezetni az előregyártott pályán, de a Mókás robotoknak már önállóan kellett pályát készíteni, majd a hulahopp karikákban a társukat eljuttatni A-ból B-be. Saját legóból is építettek robotokat, amihez a Bánki iskola adott szenzorokat, amik életre keltették azokat. Madárlesen a kóderdőben – 22 madár fényképét rejtették QR-kód mögé, ezeket kellett megkeresni. Volt vetélkedő az internetbiztonságról, előadás a pszichológus szemével a videójátékokról, valamint arról, hogy miért jó informatikusnak lenni.

A Tankocka az interaktív táblánál ismerős volt
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Bánki igazgatója, Schön Beatrix a pályaválasztásról tartott előadást, a bánkisok pedig robotbemutatót tartottak 10 robottal.

Nagy sikert aratott a 3D nyomtató, amivel osztályemblémákat nyomtattak. A legtöbb diákot és szülőt „mozgósító” alsós osztály egy nyomtatót kapott ajándékba, amíg a felsősöknél egynapos kirándulás volt a jutalom a székesfehérvári Alba Innovár Digitális Élményközpontba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában