65. évforduló

2018.10.15. 10:00

Két jelentős évforduló a Széchenyiben

Fennállásának 65., valamint a kórusalapítás 50. évfordulóját ünnepli e hónapban a Széchenyi István Gimnázium, amely sokszínű, zenés programkavalkáddal köszönti e két jeles évfordulót.

Szabó Szabolcs

Az ünnepi programokról a Széchenyi István Gimnázium megbízott igazgatója, dr. Gentischerné Dani Zita beszélt a DH-nak.

– Intézményünk fennállásának 65. évfordulója alkalmából megpróbáltunk egy színvonalas, sokszínű programsorozatot összeállítani. Intézményvezetőként külön öröm számomra, hogy mindegyik tanári munkaközösség aktív szerepet vállalt és vállal a rendezvények megszervezésében és lebonyolításában. Részletesen: október 24-én délután egy logikai-matematikai versennyel kezdődik az ünnepi sorozat. Ennek már túl vagyunk az első fordulóján, összesen 26 csapat nevezett. Az itt legjobban teljesítő általános iskolás csapatok döntőznek majd a gimnáziumban. A második napon, október 25-én délelőtt, az idegennyelvi munkaközösség különböző országok, népek kultúráját, nyelvét, gasztronómiáját mutatja be a diákoknak, majd délután lesz a hagyományos idegennyelvi Ki mit tud?. Október 26-án egy igazán zsúfolt napunk lesz.

Dr. Gentischerné Dani Zita megbízott igazgató
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Lesz egy, az elmúlt 65 évet átfogó kiállításunk, amely az intézmény neves természettudományos versenyeinek – mint például a Kisbiológusok találkozója – történetét mutatja be. Szervezünk egy várostörténeti túrát, amely a szocreál tanösvény vonalán halad majd. E napon jelentkezik a gimnázium már hagyományosnak mondható kétfordulós történelmi vetélkedője is. Fontos kiemelni, hogy nem csak intézményünk ünnepel, hanem jelentős évfordulóhoz érkezett az iskola népszerű kórusa is, amely alapításának 50. évfordulóját köszönti majd október 26-án délután. Pocsai Mária tanárnő, karnagy ezúton is várja az egykori kórustagokat, hogy csatlakozzanak ehhez a jeles eseményhez. Az intézményünk hivatalos honlapján már megjelent a felhívás és a kották is letölthetők. Az ünnepség 17 órakor kezdődik, remélhetően sok-sok mai és egykori kórustaggal.

A kultúráért

Pocsai Mária idén januárban vehette át a Pro Cultra Intercisae díjat. Énektanári és karnagyi munkáját 1992-ben kezdte, és folytatta a kórushagyományokat. Az 1990-es évektől kezdődően a gimnázium tanulói a kórussal (is) rendszeresen részt vesznek a Fejér Megyei Diáknapok eseményein, mindig fellépnek a keszthelyi, kétévente megrendezett Helikon Ünnepek rendezvénysorozatán, és mindig kimagasló minősítést érdemelnek ki, amellyel öregbítik Dunaújváros hírnevét.

Pocsai Mária 1992 óta irányítja a gimnázium kóruséletét, amely számos jelentős, országos sikerrel is büszkélkedhet
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Parafónia

Október 26-án, az ünnepi koncerten fellép a Széchenyi István Gimnázium egyik régi nagy barátja, a Parfónia zenekar is. 2003-ban vette fel az együttes a Parafónia nevet. Az együttes elsősorban klasszikus zenét játszik, a zeneirodalom nagyjainak mûveit, speciális átiratokban. A zenekart Vető Anna alapította, majd Kövics Ágnes és Mittich Anett, illetve Megyesi Zsófia lett a vezető. Jelenleg Fabényi Réka a zenekar vezetője. Gyakran szerepelnek fesztiválokon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában