építik a közösséget

2018.10.27. 12:00

Ezáltal is erősítik a jó kapcsolataikat

Szekeres-Orova Erzsébet alapos előkészítő munkája nyomán, különleges ceremónia nélkül létrejött a Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület, amelynek az elnök asszonya lett. Ez irányú állhatatos, évek óta tartó tevékenysége nyomán megszülettek a falu testvértelepülési kapcsolatai. Mostantól civil szervezetbe tömörülve folytatják a nevükkel jegyzett programjukat.

Balogh Tamás

Miért választották a civilszervezetté válást?

– Hosszú, kapcsolatépítéssel eltöltött évek előzték meg az egyesület létrehozását. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy döntöttem, hogy ezt a munkát hivatalos formában kell folytatnunk, hogy a többi civilszervezetekhez hasonlóan tovább tudjunk lépni a fejlődésünk útján. Innét már nem csak egy közös célkért dolgozó baráti társaságként, hanem önálló szervezetként jelenhetünk meg a különböző eseményeken. Eddig úgy zajlottak a megmozdulásaink, hogy kitaláltam egy programot, megkerestem az érdeklődőket és a saját anyagi lehetőségeink szerint, önköltségesen valósítottuk meg azokat. A reményeink szerint a jövőben pályázati támogatásokhoz is juthatunk, amik segítséget nyújthatnak a további munkánkhoz.

Milyen terveket szőnek a következő időszakokra?

– A cél a hagyományőrző tevékenységünk erősítése és a testvértelepülések múltjának alaposabb, kölcsönös megismertetése, és a személyes kapcsolatok erősítése. Az ilyen rendezvényekből már itthon is egyre nagyobb a választék, és most már mi is többet szeretnénk megmutatni magunkból a világnak. A terveinkben ezek mellett az ideérkezők vendégeskedésének az erősebb kulturális tartalommal való megtöltése, esetleg a nagyobb létszámú csoportok fogadása is szerepel. Korábban az összes kirándulásunk önköltséges volt, az említett források segítségével az olyan alkalmakkor adott műsorainkhoz is egy kis támogatást kaphatnánk.

Csókakőre is ellátogattak korábban a nagykarácsonyiak a testvértelepüléseken élőkkel közösen Fotó: amatőr felvétel

Milyen változtatásokat tervez a szervezeti modell segítségével?

– Az eddigi határozottság és céltudatosság a célom. A szívvel-lélekkel való munkát ugyanúgy beleteszem ebbe a tevékenységbe, mint idáig. Jelenleg tizennégy embert tudhatok magam mellett, akik eddig is a segítségemre voltak, de jó szívvel várjuk a csatlakozókat, akik egyetértenek a céljainkkal, és szívesen részt vállalnának a feladatokból, illetve nyitottak az ilyen kapcsolatok kialakítására. Mostantól több lehetőség áll majd rendelkezésünkre, hiszen más civil szervezetekkel együtt tudunk egy-egy programot megvalósítani. Amennyivel több szabadságot kaphatunk a remélt támogatások révén, annyival több lesz a bebizonyítandó dolgom.

A közös főzéseket nagyon kedvelik a nagykarácsonyiak is

Az eltelt évek alatt érzelmileg közelebb kerültek ezek a települések egymáshoz?

– Egyértelműen. Faluszinten vannak már működő ismeretségek a különböző települések lakói között. Hosszabb idő kellett ahhoz, hogy a személyes találkozásainkkor ne csak én tartsam a kapcsolatot, hanem ember-ember között is meginduljon a párbeszéd. Mára már jelentősen felgyorsultak és még barátságosabbá váltak ezek a dolgok. Erdélyben ez már az első ottani kirándulásnál létrejött. Kórógy esetében lassabban alakultak a dolgok, de ma már ott is minden a reményeink szerint alakul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában