önkormányzati tájékoztató

2018.10.20. 07:30

A szálló por okozhat gondot Dunaújvárosban

A meteorológiai előrejelzés és mai napi eddigi mérési eredmények alapján a két egymást követő napon fennálló küszöbérték átlépés valószínűsége magas. 

duol.hu

Fotó: Kállai Félix

Felhívjuk Dunaújváros lakosságának figyelmét, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a Dunaújváros Köztársaság úti Dózsa Gy. Általános Iskola udvarán üzemelő automata monitorállomás mérési adatai szerint 2018.10.18-án és 2018. 10.19-én a PM10 szállópor 24 órás átlagkoncentrációja a 4/2011. (I.14.) VM rendelet 3. mellékletében megállapított 75 mikrogramm/m3 tájékoztatási küszöbértéket két egymást követő napon meghaladta.

A mért koncentrációértékek a 2018.10.17 – 2018.10.19. időszakban:

 

Nap

Koncentráció

mikrogramm/m3

Küszöbértékekhez való viszonyítás

2018.10.17.

72,8

tájékoztatási küszöbérték alatt

2018.10.18.

80,0

tájékoztatási küszöbérték átlépés

2018.01.19.

75,5

tájékoztatási küszöbérték átlépés

Magyarázat: – tájékoztatási küszöbérték (75 mikrogramm/m3): az a légszennyezettségi szint, amely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportja tekintetében, – így különösen gyermeknél, időskorúaknál, betegeknél- és amelynél a lakosság azonnali és megfelelő tájékoztatása szükséges;

– riasztási küszöbérték (100mikrogramm/m3): a légszennyezettség azon szintje, amely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni.

 

 

Mivel a magas PM10 terheltségi szint az ország egész területére jellemző, ezért a kialakult rendkívüli levegőszennyezettség oka nem valószínűsíthető kizárólag helyi, ipari jellegű kibocsátás hatásának.

A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban egy légmozgással és csapadékkal kísért meteorológiai front hatására a 24 órás PM10 átlagkoncentráció csökkenésére lehet számítani.

Érintett terület(ek):

A településen belül a magasabban fekvő, távhőszolgáltatással ellátott, illetve a gépjárműforgalommal kevésbé terhelt területek szennyezettsége kisebbnek, az alacsonyabb fekvésű, jelentős gépjárműforgalmú területek terheltsége nagyobbnak becsülhető. Ugyancsak magasabb lehet a szennyezettség azokon a területeken, ahol jelentős számban használnak szilárd tüzelőanyagokkal működő egyedi tüzelőberendezéseket.

A 24 órán belüli koncentráció maximumokra elsősorban a délutáni, esti órákban 15 és 22 óra között lehet számítani.

A szállópor egészségügyi hatásai:

A porrészecskék felületükön rákkeltő toxikus anyagokat, valamint baktériumokat, vírusokat köthetnek meg, amelyek így könnyebben jutnak be a szervezetbe. A 10 mikrométernél kisebb részecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, és ott rövidtávon gyulladást, hosszútávon tüdőelváltozást, tüdőrákot okozhatnak, amelyet befolyásol a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. Az 1 mikrométernél kisebb részecskék közvetlenül a véráramba kerülhetnek, ahol vérrögképződést okozva növelik a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A por részecskék külsőleg ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felsőlégutak nyálkahártyáját. A por belélegzése a légzőszervi betegségek tüneteit kiújíthatja, a betegek állapotát súlyosbíthatja. Az egészséges szervezet esetében is csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A tüdő gázcserélő képességének csökkenésén keresztül az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert.

Veszélyeztetettek:

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, várandós anyák, idősek és a gyermekek, hosszan tartó küszöbérték túllépés esetén a teljes lakosság.

Szükséges és elrendelhető intézkedések:

A lakosság figyelmét fel kell felhívni, hogy a terhelt időszakban a szilárd tüzelőanyagok, fűtőolaj, illetve a gépjárművek használatának mellőzésével és az egyéb porzással járó tevékenységek megszüntetésével kedvezően befolyásolhatják a közvetlen lakókörnyezetük és a településük levegőminőségét.

A lakosság számára javasolt a terhelt időszakban, elsősorban a délutáni és esti órákban a szellőztetés mellőzése, illetve a szükségesen túl a szabadban való tartózkodás mérséklése.

A jogszabályi előírások szerint két egymást követő napon fennálló küszöbérték túllépés esetén intézkedéseket teszünk a lakosság védelme érdekében. Kedvezőtlen időjárási helyzet további fennállása esetén a korábbi gyakorlatnak megfelelően a lakosság tájékoztatására vonatkozó intézkedéseket megtesszük, amelyről, illetve az egyéb intézkedésekről a Kormányhivatalt tájékoztatjuk.

További elrendelhető intézkedésekről a 306/2010. ((XII.23.) Korm. rendelet 3. melléklete ad felvilágosítást.

További információk

A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat www.levegominoseg.hu internetes honlapján.

További tájékoztatást kaphatnak az önkormányzat www.dunaujvaros.hu hivatalos honlapján, a helyi médiákban, továbbá munkaidőben Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala következő telefonszámán: (25) 544-301 munkaidőn kívül pedig a [email protected] e-mail címen.

Felkérjük a lakosságot, hogy szíveskedjenek figyelemmel kísérni a levegőszennyezettségi adatokat a mérőállomás kijelzőjén, a Köztársaság úton található Dózsa György Általános Iskola homlokzatán. Határértéket meghaladó eredmények esetén a fenti intézkedések betartása javasolt.

Együttműködésüket előre is köszönjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában