Ötödször: Séta a mellrák ellen, a korai felismerésért

2018.10.29. 07:00

A rózsaszín szalag mellé bajusz került

Immáron ötödik alkalommal rendezték meg szombaton reggel a Séta a mellrák ellen, a korai felismerésért elnevezésű figyelemfelhívó eseményt.

Balla Tibor

Százas nagyságrendben gyülekeztek szombaton reggel a Dózsa téren a Séta a mellrák ellen, a korai felismerésért című esemény résztvevői. Mindenki megkapta a szokásos figyelemfelhívó rózsaszín szalagot a ruhájára, és az ugyancsak megszokottnak mondható rózsaszín luftballont is, aminek a pálcáján idén egy bajusz is díszelgett. Nem véletlenül. A rendezvényen részt vett dr. Kovács Péter, a Dunaújvárosi Járási Hivatal hivatalvezetője, az esemény védnöke, Dózsáné dr. Sasvári Ildikó, a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi osztályvezetője, dr. Pásztor László, a Fejér megyei kormányhivatal Egészségfejlesztési Osztályának vezetője, valamint Csapó Éva szűrési koordinátor és egészségfejlesztő munkatárs.

Az egészséges életmódhoz kapcsolódó tanácsadással is várták a városháza C szárnyában az érdeklődőket Fotó: Zsedrovits Enikő

A program célja, hogy hangsúlyozzák a rendszeres szűrővizsgálat fontosságát, amely elősegíti a korai felismerést és gyógyulást. Ebben az esztendőben igyekeztek megszólítani a férfiakat is – így került a bajusz a lufi alá –, hiszen a program csatlakozott a „Movember” mozgalomhoz, amely a férfibetegségek szűrését népszerűsíti a lakosság körében. A séta során lehetőséget kívántak nyújtani, hogy az érdeklődők minél többet megtudjanak a szűrések fontosságáról, a szűrések menetéről, az egészséges életmódot támogató táplálkozásról és mozgásról.

A résztvevők dr. Kovács Péter köszöntője után átsétáltak a városházára, ahol előadásokat hallgattak meg Dózsáné dr. Sasvári Ildikó köszöntője után. Dr. Hallai Georgina radiológus főorvos a Szent Pantaleon Kórház radiológiai osztályának osztályvezetője az emlőszűréssel kapcsolatos tévhitekről, a félelmekről, és a valóságról beszélt. Dr. Soós Zita adjunktus, urológus és andrológus szakorvos az urológiai szűrővizsgálatokról beszélt, majd Szabó Gréta dietetikus, a Szent Pantaleon Kórház Egészségfejlesztési Irodájának munkatársa a táplálkozás szerepéről szólt a daganatos betegségek kialakulásában. A Gárdonyi Géza Általános Iskola és a Violin Alapfokú Művészeti Iskola táncművészet tagozatos növendékeinek műsora zárta a rendezvényt. A Szent Pantaleon Kórház Egészségfejlesztési Irodájának munkatársai a helyszínen fogadták az érdeklődőket vércukor- és koleszterinszint-szűréssel, vérnyomásméréssel, életmód-tanácsadással. A nap folyamán a szűrőkamionban a meghívóval rendelkező hölgyek szűrését folyamatosan végezték.

Sokkoló statisztikai adatok

Dr. Kovács Péter, a Dunaújvárosi Járási Hivatal vezetője elmondta: október a mellrák elleni küzdelem nemzetközi hónapja. Minden évben sokkoló statisztikai adatokat szokott mondani annak érdekében, hogy lássuk, mennyire fontos a mellrák elleni küzdelem és a megelőzés. Évi 5–6000 hölgy lesz emlőrákos, közülük mintegy kétezren veszítik el a harcot a daganatos betegséggel szemben. Leszögezte, a szűrésen megjelenők aránya még a 35, 40 százalékot is csak éppenhogy eléri. Egy 70–80 százalék feletti megjelenési arány több száz nő életét menthetné meg évente, mivel ez a betegség kifejezetten jól diagnosztizálható. A korai stádiumban felismert emlődaganat 80 százalék feletti sikerességgel gyógyítható, amíg a késői mindössze 15 százalékos eséllyel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában