Szívvel-lélekkel

2018.09.07. 11:00

Terápiás szobát avathatnak a Mórában

Hamarosan Snoezelen-terápiás szobát avathatnak a Mórában. Tóth Imrét kérdeztük.

Pálinkás István

Nem lettem jobb ember, az vagyok, aki voltam, de azt tapasztaltam, hogy a környezetemre jó hatással vagyok a tevékenységeink által. Azzal is, amit képviselünk az emberekért, mindenkiért – mondta Tóth Imre a Carissa Sportegyesület elnöke, aki a három éve megkezdett és a városunk különböző pontjaira telepített defi brillátorok jeles szorgalmazójává is vált.

Petrás Gábor, Alpek Valéria és a lapunknak nyilatkozó Tóth Imre FOTÓ:Zsedrovits Enikő

Most pedig a Móra Ferenc Gyógypedagógiai és Módszertani Intézetben valósítottak meg egy Snoezelen- terápiás szobát. Tegnap volt az átadás előtti bejárás:

– Hazánkban az ilyen szoba még nagyon kevés helyen található, nagyon kevés helyen épült meg az értelmi fogyatékos gyermekek számára, amit egy mérnöktanár talált és fejlesztett ki. Igazoltan rendkívüli hatással bír ez a szoba, amelyben fejlesztő gyakorlatokat végeznek a pedagógusok a gyerekekkel. Úgy alakították ki ezeket a szobákat, hogy olyan impulzusok, behatások érjék a gyermekeket, amelyek a felnőttekre talán nem is, de rájuk óriási hatással van. Fényingerekről, vízoszlopokról, golyós ágyakról, tapogató felületekről beszélünk. Mindezek rendkívüli módon lefoglalják őket. Volt példájuk a megvalósításra, hiszen tanulmányútként ellátogatták a Martonvásári intézetbe, amelyben a szoba kialakítását a török nagykövetség segítette. Példaként az szolgált, amely közel ötmillió forintból valósult meg:

– Nagyon tanulságos volt számunkra a látogatás, és nem csak azért, mert élőben láthattunk egy ilyet, hanem azért is, mert az általuk leszűrt tapasztalatok, esetleges buktatók kikerülésével állhattunk neki a dunaújvárosi intézményi szoba megvalósításának. Mindent elmondtak, hogy mi a hasznos. Úgyhogy végül is kétmillió forintból voltunk képesek ezt megvalósítani. Nagyon sokat számított Alpek Valéria intézményvezető segítsége. Azt mondhatom most, az avatás előtti napokban, hogy az együttműködés rendkívül hasznos volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában