Együtt a diákokkal, szülőkkel

2018.09.14. 07:45

Közösségi napra készül a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

Centrumban a család címmel országosan egyedülálló programmal fogadja 9. évfolyamos diákjait szeptember 21-én a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum. Az egész napos rendezvényre közel 2000 érdeklődőt várnak.

Szabó Szabolcs

A Centrumban a család névre keresztelt programról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Cserna Gábor elmondta, az utóbbi évek pályázati eredményei, sikeres oktatási programjai és kezdeményezései is bizonyítják, hogy Csapó Gábor személyében egy kiváló pedagógus és remek vezető irányítása mellett folyamatosan fejlődik a hét középfokú oktatási tagintézményt összefogó Dunaújvárosi Szakképzési Centrum, amely jövő héten pénteken egy igazi, országosan is egyedülálló „nagy dobásra készül”. A polgármester, aki egyben a nagyszabású rendezvény fővédnöke kiemelte, a DSZC hagyományteremtő közösségi eseménye csatlakozik a magyar kormány által 2018-ra meghirdetett Családok éve országos programsorozathoz.

Cserna Gábor polgármester és Csapó Gábor, a DSZC főigazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Csabó Gábor, a DSZC főigazgatója kiemelte, a 9. évfolyamos tanulókra és családtagjaikra fókuszáló Centrumban a család elnevezésű rendezvény része egy korábban elnyert pályázatnak, amelynek két fő pillére a Lorántffy középiskola és a Rudas kollégium fejlesztése. – Az Európai Unió egyik fontos oktatáspolitikai célja, hogy 2020-ra az iskolai lemorzsolódás 10 százalék alá csökkenjen. Ennek szellemében összeállítottunk egy cselekvési tervet, amely képes hatékonyan kezelni a lemorzsolódás problémáját. Jövő héten pénteken egy emlékezetes nappal akarunk kedveskedni a 9. évfolyamos tanulóinknak és családtagjaiknak. Szeretnék, hogy tanulóink minél jobban megismerjék iskolájukat, társaikat és az őket segítő pedagógusokat.

A családok felé pedig azért fordulunk, mert a szülőket valós partnerként akarjuk kezelni, így alkotva egy összetartó közösséget. Szeptember 21-én a programok az iskolákban kezdődnek, majd 11 órakor a diákokat a polgármester úr fogadja ünnepélyesen a Városháza téren. Innen vonulunk majd át a lezárt Dózsa György úton a Lorántffy sportpályára, ahol igazi kavalkád várja majd a résztvevőket remek vetélkedőkkel, koncertekkel, nívós vendéglátással. A már említett pályázati forrásnak köszönhetően a versenyek valóban igazi téttel bírnak majd, hiszen az az osztályközösség, amely a legjobbnak bizonyul, az egymillió forintos utazással gazdagodik. A második helyezett fél-, a harmadik pedig negyedmilliós támogatást kap. A nap végén pedig a korosztály két kedvelt előadója, a Rudas iskola egykori diákja: Raul, valamint a Children of Distance lép színpadra. Felmenő rendszerben, négyévente jelentkezünk majd hasonló programmal, így minden tanulónk részese lehet egy ilyen különleges napnak.

A cselekvési terv két évre szól

A DSZC-hez tartozó hét tagintézmény folyamatos, aktív részvételével a centrum megalkotta azt a cselekvési tervet, amelyet az irányító Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elfogadott, és amelynek segítségével a DSZC-ben a következő két évben dolgozni fognak. Ennek a tervnek a fő célja a szakképzési rendszer egyik legnagyobb problémájának, a korai iskolaelhagyásnak, köznapi nyelven: a lemorzsolódásnak a csökkentése. Ehhez rendkívül összetett programot dolgoztak ki hét tagintézmény szakembereinek összesített munkájával. E program része, hogy a DSZC kezelésében lévő két középiskolai kollégium, a Lorántffy és a Rudas intézményeinek a közösségi helyiségeit felújítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában