A DH Egypercese

2018.09.25. 07:15

Konkvisztádorok

Várkonyi Zsolt

Fotó: Pixabay

Kik is voltak a konkvisztádorok? Elszegényedett spanyol nemesek, kalandor vállalkozók, akiket a bennszülöttek kincseinek megszerzése motivált. A területek, amiket elfoglaltak, Spanyolország gyarmatai lettek. A hódításokért különböző címekben részesültek, feudális kiváltságokat, birtokokat, illetve a birtokokon vezető pozíciókat kaptak. Az indiánokat kifosztották kapzsiságuk és kegyetlenségük által vezérelve. A gátlástalan, mégis sokszor dicsőített kalandorokat nevezték konkvisztádoroknak. Mire jók a konkvisztádorok? Nos, ők a birodalom határainak kiterjesztői, annak képviselői.

Vannak-e ma konkvisztádorok? A kérdés napjainkban sem veszített aktualitásából. Igen, csak nem így hívják őket. Ma a globalizáció világában is közöttünk élnek. A multiknál menedzserekként irányítják a cégeket. Messziről jött klónok, „jól felépített”, számunkra ismeretlen referenciákkal. Többnyire érzéketlen, rideg módon a jelen dollárjaiban mérik az értéket, és nem abban, azokban, akik ezt létrehozzák. Ne legyenek kétségeink, hogy minden közösségben megtalálják hasonszőrű társaikat, akik a rövid távú előnyök érdekében sok mindenre hajlandóak. Őket ugyanúgy, mint elődeiket, címekben, kiváltságokban (értsd. értéktelen csecsebecsékben) „mérik”. A konkvisztádorok a haszonszerzés biztos tudatában jönnek, és egyszer elmennek, de kegyeltjeik – valódi arcukat elrejtve – köztünk maradnak. A világ ilyenné vált. Az élet azonban megy tovább, és kezdődik minden elölről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában