Korhatár nélküli szerelem és egy igazán intellektuális időtöltés

2018.09.21. 14:00

Két lelkes úriember hobbijából Dunaújváros első képregényfesztiválja születik

Ebben a műfajban ugyanis a témák és történetek bemutatásának lehetősége végtelen, legyen szó akár a mindenki által ismert szuperhősös vonalról, történelmi személyekről vagy mindenki kedvenc, kövér macskájáról, Garfieldról.

Tóth Alexandra

Orosz Lászlónál és Kurucz Róbertnél kevesen ismerik jobban a képregények evolúcióját, ám a képsorozatokkal díszített történeteknek országszerte is komoly rajongótábora van. Ez a szubkultúra mindenféle érdeklődésű, korú és nemű embert képes meghódítani. Ehhez pedig komplett eszköztára van. Nem csoda, hogy Róbert és László már gyerekkoruk óta rajongók, és lelkesedésük felnőttként sem hagyott alább. Kurucz Róbert azt meséli, hogy gyerekként a papírgyárba lógtak be azért, hogy kicsempésszenek néhány képregényt.

Két kisfiú gyermekkori hobbija felnőttként a munkájuk részét képezi, és továbbra is a szenvedélyük

A skandináv kiadványokat ugyanis nálunk gyártották, a maradékot pedig a papírgyárban zúzták össze. Igaz, a külföldi szöveget nem értették, de nagyon szívesen lapozgatták az illusztrációk miatt. Aztán jöttek a magyar nyelvű művek is, Rejtő Jenő és Csillagok háborúja-feldolgozások, majd az X generáció által jól ismert Hahota, szenvedélyes gyűjtővé viszont évekkel később, felnőttként vált. László úgy emlékszik vissza, hogy nála kimaradt néhány év gyermekkori kedves időtöltése és felnőttkori hobbija között, de aztán olyan nagy lendülettel tért vissza a képregények világába, hogy rögtön létre is hozta a Comicsmania kiadót, ahol Róbert szövegbeíróként tevékenykedik. A közös projekt és érdeklődési kör szülte az első dunaújvárosi képregényfesztivál gondolatát, amit vasárnapra hirdettek meg.

A városunkban kuriózumnak számító rendezvény kedvcsináló plakátja Fotó: Kurucz Róbert

A rendezvényre a legkiválóbb magyar kiadók jelentkeztek, köztük az olasz vonalat képviselő Frike Comics, a misztikus-horror-thriller képregényeivel, a közelmúltban újraindult Kockás, ami a rendszerváltás után mindössze 50 számot élt meg, ám azóta már az 58-nál tart, a Nero Blanco, akik egyáltalán nem a szuperhősös, hanem inkáb az alternatív vonalat viszik tovább, vagy a Széles mosoly és Fekete Dániel, akinek útját nemrég még a Comicsmania egyengette, mára már azonban 15 kiadványa van és videós animációkat készít a youtube-ra.

Kevés vidéki képregényfesztivál van, a környékünkön nincs is máshol

László és Zsolt büszkén mesélik, hogy Kováts Rózsa, az MMK igazgatója nagyon nyitott volt a fesztivál ötletére, és szívesen biztosította a rendezvény helyszínét, de méginkább annak örülnek, hogy a kiadók és az előadók főként maguktól jelentkeztek az eseményre. Várnak kiállítókat is, Kurucz Zsófia például biztosan prezentálja képzőművészeti remekműveit szombaton, valamint az érdeklődők kedvenc karaktereik bőrébe is belebújhatnak, noha egyelőre még nem fektetnek nagy hangsúlyt a jelmezes projektre. Talán jövőre, mert hagyományteremtő szándékkal hozták létre a fesztivált, és ha kellő érdeklődés övezi majd, bővítik a repertoárt. A börze mellett a gyerekeknek arcfestéssel, csillámtetoválással és hennázással is kedveskednek, a tombolán pedig – természetesen – képregényeket sorsolnak majd ki. A szuper(hősös) programok tíztől háromig tartanak majd vasárnap a Munkásművelődési Központban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában