baráti közösségként is jól üzemelnek

2018.08.03. 07:00

Kulcson táboroznak az ÚjPart Egyesület művészei

Szerdától egy héten át jelentős művészcsapat alkot a Duna menti településen

SZABÓ SZABOLCS

Az ÚjPart Egyesület művészcsapata szerdától a Nap Háza – Hold Udvara néven ismert intézményben táborozik. A csapatot csütörtökön délelőtt látogattuk meg.

– Az ÚjPart Egyesület tagsága már korábban elhatározta, hogy amennyiben erre a lehetőségek adottak, az idei nyáron több összetartást is szervez. A újpartos alkotók többsége az utóbbi években is rendre részt vett különböző nyári táborokon, így Rácalmáson, Baracson, vagy akár Móron. Szerencsénkre most az ötletelés egy remek felajánlással is találkozott, hiszen Fejes Balázs, Kulcs település alpolgármestere felajánlotta, az alkotótábor számára biztosítja a szállást és az ellátást. E lehetőséggel örömmel éltünk, így e héten szerdán elkezdődött a tábori lét. Vannak bejárós és itt lakó művészeink. Az alkotókkal úgy állapodtunk meg, hogy a tábor végén egy-egy munkát majd felajánlanak az önkormányzatnak – mondta el – egyfajta gyorsjelentésként – lapunknak Páhi Péter kulcsi alkotó, aki egyben az ÚjPart vezetőségi tagja is.

A baráti alkotóközösség szerdán kezdte meg a munkát
Fotó: Zsedrovits Enikó/Dunaújvárosi Hírlap

A táborhoz idén is jelentős alkotók csatlakoztak, következzen egy kis névsorolvasás: Medvegy Zsuzsa, Rohonczi Istvánné, Rohonczi ROHO István, Móder Rezső, Várnai Gyula, Ihász János, Kosztolányi György, Simon Tamás, Éri Jenő, Kiss Ervin Gábor, Páhi Péter, Páhi Noémi.

Éri Jenő több alkotással is készül a tábor során
Fotó: Zsedrovits Enikó/Dunaújvárosi Hírlap

Csütörtökön déltájban jártunk a helyszínen, éppen ekkor készült el a csapat ellátmányozásáért is felelős Medvegy Zsuzsa lecsós reszteltmája, amelyet hálás fogyasztott el a művészbandérium, amelynek nem ez lesz az idei egyetlen közösségi rendezvénye.

Rohonczi István kisplasztikákat készít elő
Fotó: Zsedrovits Enikó/Dunaújvárosi Hírlap

– A Kortárs Művészeti Intézet és Dunaújváros önkormányzatának támogatásával augusztus második felében egy kettős programnak ad helyet a KMI. E program fő pillére, hogy a város hét korosabb alkotója egy közös kiállításon mutatkozik be, a második fejezetben – ehhez csatlakozva helyi alkotókat várunk egy alkotótábor keretében. Remélhetően mindkét esemény népes közönséget vonz majd a Kortársban – mondta el lapunknak Páhi Péter.

Visszatérve a kulcsi alkotásokra: A rutinos alkotók gyorsan birtokba vették a Nap Háza & Hold Udvara intézményt. Kosztolányi György, Kiss Ervin Gábor már szinte kész művet mutatott munkatársainknak, míg Móder Rezső és Várnai Gyula a tervezési szakaszban munkálkodott. Az újvárosi bázisú művészbandérium baráti közösségként is jól üzemel. Ihász János igazi házi szilvás lepénnyel lepte meg a kollégákat, míg Éri Jenő és fotós munkatársunk a tetőn ragadt fekete házi gepárdot/ macskát próbálta lecsalogatni…

A hangulatra tehát nem lehet és vélhetően nem is lesz panasz. A névsort olvasva pedig biztosak lehetünk abban, hogy a kulcsi szép napokat ezúttal is remek alkotásokkal hálálják majd meg az Újpart Egyesület tagjai.

Páhi Péter táborvezetőként tematikus határokat nem szabott meg, így a táblaképek mellett kisplasztikák is készülnek Kulcson. A tábor anyagát egy kollektív tárlaton mutatják majd be az alkotók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában