Huszonöt éve írtuk

2018.08.24. 07:45

A cipőgyáriak saját vállalkozásának története

Csőd, felszámolás, a dolgozók „szélnek eresztése”, dac, akarat és tett: mind jellemző a cipőgyár utóbbi egy-két hónapjára.

Pekarek János

Dacból született vállalkozás: a Minicipő csizmái – így szólt huszonöt évvel ezelőtt, 1993. augusztus 24-én elődünk, A Hírlap első oldalas vezető cikkének fel- és főcíme. – A Junior, mint gyár, leállt, megszűnt, adósságait a felszámolás során rendezi. A gépek viszont továbbra sem porosodnak, a 170 volt dolgozóból 107-en ugyanoda, ugyanakkor, de nem ugyanannyi munkát végezve járnak. Ez már a kft.-jük, a dacból és kétségbeesésből született vállalkozásuk, amit saját akaratukból hoztak létre: a Junior Minicipő Kft. cégbejegyzése folyamatban van.

Hosszú kálvária után végül is a hét végén kikötött Dunaújvárosban az Adony és a Csepel. A hajók Ukrajnából szállítottak vasércet. Az elmúlt napokban több, egymásnak ellentmondó hír kelt szárnyra a két vízi jármű szerbiai útjáról. Egyes jelentések szerint a Csepel a szerbiai blokádot áttörve indult tovább Magyarország felé. A hajó parancsnoka ezt határozottan cáfolta. Egy bizonyos Fehér Rózsa elnevezésű szervezet akarta őket megállásra kényszeríteni, de mivel az ilyen nevű szervezet utasításait nem kell figyelembe venniük, továbbhaladtak. Ekkor harminc-negyven motorcsónak körülvette a hajót, és próbálta mozgásában akadályozni, sikertelenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában