Tősgyökeres dunapentelei

2018.08.22. 17:30

Átadták a Pro Pentele díjat a rendezvények „mozgatórugójának”

A Penteléért Alapítvány 1992- ben azért hozta létre a Pro Pentele elismerést, hogy a keresztény államiság előestéjén jutalmazza azt a személyt, aki itt él, tevékenységével hozzájárul a fejlődéshez, a pentelei hagyomány megőrzéséhez.

duol.hu

A 2018-as évben a Pro Pentele díjazottja Lemák Jánosné volt. Lemák Jánosné tősgyökeres dunapentelei iparos családban született 1934. április 27-én. Ősei már az 1850-es években is településünk lakói voltak. Az édesapa cipész-, csizmadia mester, az édesanya varrónő volt, mindketten megbecsült tagjai településünknek. Ebből következik, hogy gyermekkora óta Pentele városrészben lakik, itt járt általános iskolába a Szórád Márton iskola elődjében, amit 1948-ban fejezett be.

Szabó Tamás adta át az elismerést a díjazottnak Fotók: Balla Tibor

Kezdetben a családi vállalkozás mindennapjaiban segített be, majd 1950-ben az UVA Tervnél helyezkedett el. 1951-ben ment férjhez, házasságából két gyermeke született. Ezt követően az Alba Volán üzemigazgatóságához került, ahol 1956-tól több mint 30 évig dolgozott. Több fontos beosztása megkövetelte a folyamatos felkészültség javítását. A közgazdasági technikum elvégzése után felsőfokú energetikai végzettséget is szerzett. Kiemelkedő munkáját munkahelyén is elismerték, nyugdíjba vonulása alkalmából megkapta a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa Kiváló Munkáért kitüntető jelvényt.

Lemák Jánosné tevékenységét oklevéllel ismerték el korábban

Szülőhelyén, Pentelén is hosszú évekig tevékenykedett szűkebb közösségéért. 2000-től tagja a Pentele Hagyományőrző Egyesületnek, a Pentele Baráti Körnek és a Pentelei Nyugdíjas Klubnak.

A Pentele Nyugdíjas Klub vezetőségi tagjaként tevékenykedik 2002-től, ott volt a minden évben hagyományosan megrendezett pótszilveszteren, több éven keresztül segítette a farsangi bál megrendezést, és az évközi kisebb rendezvényeket is.

A Pentele Katolikus Karitász aktív tagja, ruhát, élelmet gyűjtenek és a legnagyobb ünnepeink alkalmából szétosztják azokat a rászorulóknak. Süteményt és ételt pedig a legnagyobb ünnepeinkkor, így húsvétkor és karácsonykor osztanak.

A hagyományőrző egyesület rendezvényeinek egyik mozgatórugója. Több alkalommal volt szervezője a pentelei nap, Szent Pantaleon zarándoklat, Szent István nap, pentelei szüreti fesztivál és a pentelei kolbászfesztivál rendezvényének. Utóbbin, mint böllérasszony több ezer kóstolót osztott ki a rendezvényre látogatóknak.

Életének mind a 87 évét Pentelén töltötte példamutató családi és közösségi munkát végezve. A Pro Pentele díjat 2018-ban Lemák Jánosné érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában