Több uniós tagállamot is érint a vekkeres probléma

2018.07.24. 14:00

Minden állampolgár kifejtheti véleményét az évi kétszeri óraátállításról

Már Brüsszel is kiemelten foglalkozik az óraátállítás kérdésével. A sokak által bosszantónak tartott folyamat szükségességéről minden uniós állampolgár számára nyitott online szavazást indított az Európai Bizottság.

Tóth Alexandra

Óraátállítás után többen panaszkodnak például fejfájásra, rossz közérzetre Fotó: Shutterstock

Nemzetközi konzultáció tárgyát képezi a nyári és a téli időszámítás kérdése. Az Európai Bizottság számára augusztus 16-ig online kérdőívek kitöltésével fejthetik ki álláspontjaikat az uniós állampolgárok a téma kapcsán. Több uniós tagállam, magánszemély és az Európai Parlament kérésére Brüszszel nemrég kezdeményezte a nyári időszámításról szóló irányelv értékelését. A kérést intézők közt szerepelt Magyarország is, itthon még törvényjavaslat is született az óraátállítás megszüntetéséről.

Kétségtelen, hogy a folyamat megviseli a gyerekeket, időseket

A kérdőívet az unió összes hivatalos nyelvén elkészítették, mellékletben továbbá egyéb dokumentumokat is fel lehet tölteni mellé, amiket szintén közzétesznek majd. A nyári időszámítás lényege, hogy minél jobban ki tudjuk használni a természetes fényt, ezt a rendszert uniós irányelv is szabályozza. Az EU-ban 1980-tól szabályozzák mindezt, azaz az órákat március utolsó vasárnapján egy órával előre kell állítani, október utolsó vasárnapján pedig ugyanennyivel vissza. Az óraátállításnak köszönhetően a nyári időszámítás ideje alatt éves szinten körülbelül 100-200 gigawattórával kevesebb áramot használunk fel, ami megközelítőleg 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország áramszámláját, és az sem utolsó szempont, ezáltal még a környezetre jutó terhelés is mérséklődik.

Óraátállítás után többen panaszkodnak például fejfájásra, rossz közérzetre Fotó: Shutterstock

Az is kétségtelen viszont, hogy a folyamat megviseli a gyerekek, az idősek, az alvászavarokkal és a szervi rendellenességekkel küzdők szervezetét. Többen panaszkodnak fejfájásra, rossz közérzetre és csökkent koncentrációképességre, de gyakori az ingerlékenység és étvágytalanság is. Egyes kutatások azt is alátámasztják, hogy a nyári időszámítás utáni két napban 8 százalékkal nő a szívinfarktus és 10 százalékkal a stroke előfordulásának esélye, idős, beteg embereknél pedig ez az arány még magasabb.

 

Érdekes, hogy egy olyan intézkedés, ami pont a szervezet nyugodt pihenését, regenerálódását hivatott segíteni (hiszen igyekszik a természetes fény jelenlétét az ébrenléti ciklushoz passzintani) ennyi egészségügyi problémát és zavart tud kiváltani. Ugyanakkor az is tény, hogy a téli óraátállítás alkalmával pont az ellenkezője történik, ilyenkor viszont csökkennek a nyári átállásra jellemző kellemetlen tünetek.

Olvasóink véleménye:

Hoffmann Károly
Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Viszokai Lászlóné

Bárány Éva

Nagyon örültem, amikor először szóba került az átállítás eltörlése. Engem szerencsére nem visel meg, de jobb, ha egyáltalán nem kell ezzel foglalkoznom.

Nem látom értelmét, abszolút az átállítás megszüntetése mellett vagyok. Mi, felnőttek még csak-csak elviseljük, de a gyerekeknek sokkal nehezebb dolguk van.

Nem hallottam még erről a javaslatról. Engem nem zavar a vele járó macera, megszoktam már az évi két átállítást, feleslegesnek tartom az eltörlését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában