munka után teszik rendbe

2018.07.11. 10:52

Megújul a gyártörténeti ritkaság

A Dunaferr főbejárata melletti kis­erdőben a kilencvenes években létrehozott ipartörténeti skanzen állapota jelentősen leromlott, a növényzet elburjánzott, a műtárgyak felületén graffiti és rozsda van, és a kommunális szemét halmokban áll. Most egy kezdeményezés indult a rendbetételére.

Balla Tibor

Cseh Ferenc, az OMBKE dunaújvárosi szervezetének elnöke az egyik alkatrésszel Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Ehhez az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) dunaújvárosi szervezete is csatlakozott, tudtuk meg Cseh Ferenctől, a helyi elnöktől. A párját ritkító skanzenben a Dunaferr gyártási technológiai folyamataiból származó gépek egy-egy monumentális elemét állították közszemlére egykoron, mindösszesen 11 darabot. Az elmúlt években elhanyagolt területet szeretnék rendbe tenni, felújítani. Az ötlet az OMBKE tagságának idősebb tagjaitól származik, akik még értékelik ezeket muzeális darabokat.

Jövő héten kedden, szerdán kezdik a munkát

Az ötletet a szervezeten belül mindenki támogatja, de melléállt a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés és a Dunaferr is, ők munkával, eszközökkel, takarítással segítenek. Az egyesületnél úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a skanzen sorsát, és július 17-én, kedden, valamint 18-án, szerdán 16 órától nekikezdenek a növényzet rendbetételének és a takarításnak. A szükséges engedélyeket beszerezték, a fákhoz nem nyúlnak, csak a burjánzó növényzetet ritkítják.

Cseh Ferenc, az OMBKE dunaújvárosi szervezetének elnöke az egyik alkatrésszel Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Természetesen a graffitik eltávolításának, a műtárgyak tisztításának, a festésnek költségvonzata is van, erre már meg is van a költségvetésük, a szakértői véleményeket is bekérték az árajánlatokkal együtt. Első körben a takarítást szeretnék rövid időn belül elvégezni, de még a tél beállta előtt a korrózióvédelmet is szeretnék végrehajtani. A tervek között szerepel annak a tájékoztató táblának az újbóli kihelyezése, amely bemutatja a skanzent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában