örök nyári kedvenc

2018.07.18. 14:00

Dunaújvárosi dinnyemustra

Itt a dinynyeszezon. Lapunk munkatársai elmentek dinnyét venni, és arra is kíváncsiak voltak, az igazi dinnyerajongó a „boltit”, vagy az utak mellett árusított „termelőit” válassza-e.

Szabó Szabolcs

Dinnyére fel! Bindisch Anna és kisfia kedden a dunaújvárosi piacon válogatott a dinnyék között. A kedvelt gyümölcsnek július második felében van a főszezonja. A magyar termés közel felét exportálják a termelők Fotó: HK / DH

Fotó: HK

Bevezetőként egy gyors dinynyekörkép az országos frontról. Az első alapszabály: aki május végén vagy június közepén vett „magyar” dinnyét, az vélhetően macedón, görög vagy spanyol terméket tett a hűtőpolcra.

A hazai dinnyetermés csaknem 40 százaléka megy exportra

A magyar dinnyét júliusban kezdik el szedni a hazai termelők. A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének korábbi közleménye szerint görögdinnyét mintegy 4500 hektáron termesztenek hazánkban, hektáronként pedig átlagosan 40-45 tonna terméssel számolhatnak a gazdák. A 2018-as évben közel 192 ezer tonna görögdinnyetermés várható. Ebből exportra csaknem 80 ezer tonna, vagyis a magyar termelés 40-45 százaléka megy, jelentős piacnak számít Csehország, Lengyelország, Németország, Szlovákia és Litvánia, de jut magyar dinnye Angliába és Németországba is. – Magyarországon közel 1500 családi gazdálkodás foglalkozik dinnyetermesztéssel. A főbb régiók: Nógrád, Békés. Ormánság, Fejér megye déli része, például Cece és környéke. A multik abban érdekeltek, hogy nagy tételben vegyék át a terméket, nyomott áron.

Bindisch Anna és kisfia kedden a dunaújvárosi piacon válogatott a dinnyék között. A kedvelt gyümölcsnek július második felében van a főszezonja. A magyar termés közel felét exportálják a termelők Fotó: HK / DH

 

A termelők többsége több csatornán is próbálja eladni termékét: egyrészt saját szervezésben kínálja országutak, benzinkutak mellett, másrészt ad a multiknak is, sőt, ha van lehetősége, külföldre is értékesít. Csak így van lehetősége a talpon maradásra – nyilatkozta lapunknak egy baranyai termelő, aki korábban kínálta termékeit az újvárosi piacon is. Lapunk munkatársai kedden délelőtt felkeresték az Aranyvölgyi út és a Baracsi út találkozásánál árusító dinynyést is: – Mi egy termelőt képviselünk. Cecei jó minőségi dinynyét árulunk, nálunk van viszszaváltás is, azaz ha nem jó a dinnye, és a vásárló visszahozza, akkor kicseréljük. De ez nagyon ritka. Mi azt tapasztaljuk, hogy aki igazán szereti a dinnyét és a minőséget keresi, az inkább a termelői dinnyét választja. Egyértelmű, hogy nem versenyezhetünk a kereskedelmi láncok áraival, de itt van egy személyes kapcsolat is, azaz segítünk is a vásárlóknak.

Varga László a város egyik legforgalmasabb pontján kínálja a kiváló minőségű ceceit

A korábbi évtizedekben inkább a nagyobb, 10-15 kilós dinnyéket keresték, hiszen volt egy nagy család, amely ezt elfogyasztotta a meleg nyári estén. Ma már más a helyzet, inkább a 7-8 kilós, vékony héjú a favorit, de keresettek a félbe vágott dinnyék is. Egyre népszerűbb a sárgadinnye is – mondta el lapunknak Varga László árus, aki Sárbogárdról árulja a cecei dinnyét Dunaújvárosban. Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete a magyar dinnyetermelés és -fogyasztás népszerűsítése, valamint az ágazat termelési technológiáinak fejlesztése érdekében. Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, a tavaszi meleg miatt már június végén teljes lett a magyar görögdinnye-kínálat. Becslések szerint idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ennek 40 százalékát exportálják a termelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában