Helyi Arcok

2018.07.27. 07:30

Farkas Mikulás az időjárás szerelmese

Helyi Arcok sorozatunkban igyekszünk minden olyan Dunaújváros és környékén élő tehetséget bemutatni, akik méltán színesítik közösségünk mindennapjait.

duol.hu

Farkas Mikulás Érsekújváron született és élt huszonhat éves koráig, mígnem városunkba hozta a szerelem. Szenvedélyesen kutatja és elemzi az időjárási diagramokat. Az amatőr időjós, saját weboldalán és közösségi oldalán Dunaújvárosra vonatkozóan készíti az előrejelzéseit.

Milyennek látod Dunaújvárost, szeretsz itt élni?

Dunaújváros nekem nagyon tetszik, mivel nagyon szeretem a zöldet, ezért a városban ez is megfogott, hogy az ország legzöldebb városában lakhatok. Nagyon sok állatot lehet megfigyelni, és nem utolsó sorban az emberek is kedvesek. Az időjárás változatosabb, mint nálunk, mindig van mit mérni, figyelni, fotózni.

Farkas Mikulás

Már kiskorodban is meteorológusnak készültél?

Sajnos a fizika és a matek nem az erősségem, ezért a legfontosabb hobbimnak mondanám a meteorológiát, hiszen szenvedélyesen érdekel a dolog.

Dunaúvárosi időjárás weboldalt egyedül készítetted?

Barátnőm, Körösztös Annamária segítségével sikerült elkészíteni, ami az ötletet adta a közösségi oldal létrehozásához is. Itt az előrejelzések publikálása mellett a látogatók feltehetnek képeket, kérdezhetnek, tehát interaktívvá és érdekesebbé válik az oldal.

Ha városon kívül vagy, netán valami miatt nincs időd fotózni, akkor vannak kifejezett fotósaid az oldal számára?

Ilyenkor a barátnőm szokott helyettem fotózni, de közel 2 hónapja van egy lelkes fotósom is, akit Kovács Kittinek hívnak, és remek képekkel látja el az oldalt.

Fotók: Farkas Mikulás

Pár napja volt egy rendkívüli viharunk.

A tegnapi zivatar egy várt esemény volt, ami az előrejelzésünkben szerepelt is. Ez a zivatar tőlünk kb. 150 km-re északkeletre alakult ki multicellás zivatarként, egy konvergencia (összeáramlási) vonal mentén, és elég rövid idő alatt a multicellás zivatarok láncba rendeződtek és nagy sebességgel megindultak délnyugati irányba.

Miért volt különleges a legutóbbi viharunk?

A zivatar már gyengült, mire elért minket. Még mikor nagyon erős volt, olyan intenzív csapadékot adott, hogy a nagy légnyomás változás miatt a talaj mentén lévő kifutószél nagyon fel tudott erősödni. Emiatt gyorsabban indult előre, mint maga a csapadékot adó zivatar. A kifutószél ahogy tolta maga előtt a meleg nedves levegőt, és erőteljesen felfele áramlott a hideg alatt, peremfelhőt hozott létre és sokkal korábban ért el minket, mint a csapadékot adó része. E miatt volt látványos, mert a peremfelhő mögött lévő hullámos felhőzetet a turbulencia okozta. Szakmai neve ennek a jelenségnek cumulonimbus arcus mamma, azaz zivatarfelhő mammatuszos peremfelhővel.

Mennyire extrém a mai időjárás?

Ilyen viharok mindig is voltak, bár látványában azért ez ritkaságnak számít, de nem volt hevesnek mondható. 51 km/h-s széllökést mértem maximumnak. A dunaújvárosi reptéren viszont 84 km/h-ig felment a szélsebesség, ami ott már hevesnek és enyhén károkozónak számít. Régen nem volt okostelefon, tablet, ennyi fényképező, amivel meg tudták volna örökíteni ezeket az eseményeket. Így a feledés homályába vesztek egy idő után.

Mit tehetünk, ha elkap minket egy ilyen nagy vihar?

Minél gyorsabban húzódjunk fedezékbe. Fa alá nem szabad állni mert, ha nagy szél jön az bizony bajt is okozhat. Magasfeszültség, fém oszlopok mellé se álljunk, mert azt meg a villámok szeretik. Tartsunk legalább 10-15 méter távolságot tőlük. A villám általában a legmagasabb pontot keresi, így érdemes minél közelebb lapulni a földhöz, ha nyílt terepen tartózkodunk. Autóban teljesen biztonságban érezhetjük magunkat, de az ablakokat húzzuk fel ilyenkor.

Mennyire jönnek be az előrejelzéseid?

Általában 90%-ban be szokott jönni, amit írok, persze vannak nagyon nehezen előre jelezhető időjárási helyzetek, ilyenkor megesik, hogy nem jön be az előrejelzés, de már pár hónapja egy jó barátom segít nekem az előrejelzések írásaiban. Négele Tamásnak hívják, Móron él. Ő szintén az időjárással foglalkozik és moderátor is az oldalamon. Együtt átbeszéljük, hogy mi a legvalószínűbb az előrejelzési modellek alapján számított helyzetre.

 

Jól tudom, hogy saját időjárás állomással rendelkezel?

Kilenc éve megvettem a jelenlegi meteorológiai állomásomat, ami egy profi szintű állomás kalibrált érzékelőkkel, és mindent mér, ami szem szájnak ingere. Méri a széllökéseket, 10 perces átlag szélsebességet, szélirányt fokonként, harmatpont hőmérsékletet, hőérzetet, csapadékot, légnyomást, csapadékintenzitást, hőmérsékletet, páratartalmat, szélhűtést, ami a hőérzet a szélben, és még sok minden más dolgot.

Amióta a városban lakom, azóta egy 4 emeletes panelház tetejére van elhelyezve egy jó másfél méter magas betontömb tetején egy állványon, ami még felnyúlik 240 cm magasságra. Minél messzebb a tetőtől, hogy a hőmérsékleteket ne torzítsa és ne adjon hamis értékeket. Az egész szerkezet 4 irányba ki van feszítve acélsodronnyal, és még le is van földelve, ha netán villám eltalálná. Az állomás össze van kötve egy régi laptoppal, ami 0-24 órában tölti fel az internetre, az oldalamra az aktuális időjárási adatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában