szabálytalan berepülés

2018.07.24. 07:00

Azóta újra permeteztek a Paksnál elfogott gépek

A Magyar Honvédség készültségben lévő JAS-39 Gripen típusú elfogó vadászrepülőkből álló géppárja elfogott, azonosított és a felszállóhelyére kísért két Antonov AN–2 típusú egymotoros, dupla szárnyú mezőgazdasági repülőgépet.

Pekarek János

AN–2 repülőgép a levegőben munka közben

A gépek hatósági engedéllyel szúnyogirtást végeztek a körzetben, mivel az egyik a Paksi Atomerőmű Zrt. felett, a másik Kalocsa térségében megsértette a repülési tilalmi zónát. A Paksi Rendőrkapitányság eljárást indított az ügyben, a légi közlekedés biztonságát és védelmét szolgáló szabályok megsértése miatt.

Nem olyan súlyú az eljárás, hogy bevonják az engedélyt

A légi közlekedés szabályait jól ismerő embertől azt kérdeztük: hogyan lehetséges, hogy a rendkívül tapasztalt pilóták berepültek egy olyan közismerten tiltott zónába, mint amilyen az atomerőmű fölött van? Válaszadónk szerint a pilóták időnként hajlamosak könnyű kézzel kezelni a szabályokat (a levegőben előfordulható összes váratlan helyzetre képtelenség előre cselekvési szabályrendszert felállítani), talán rövidítettek az útvonalon – és ezt az atomerőmű személyzetének egy idegesebb tagja nem vette jó néven.

Ezt a feltételezést erősítheti, hogy a gépek a hírek szerint utasokat is szállítottak, ezek az értesülések később be is igazolódtak.

A paksi atomerőmű a víz felől, a levegőből nézve Fotók: Hankusz Kálmán / DH

Komlósiné Kiss Anett rend­őr őrnagy, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azonban érdeklődésünkre azt válaszolta: a két kisrepülőt nem csak az atomerőmű biztonsági személyzete észlelte, hanem a Magyar Honvédség lokátorezrede is. (A Pakstól alig harminc kilométerre lévő Medina község határában áll a honvédség egyik NATO-szabványú, 3D-s lokátora – PJ) A gépek, mondta a szóvivő, huszonhét percig röpködtek ki-be a zárt légtérben. A pilóták minősített oktatók voltak, akik kiképző repülést hajtottak végre: utasaik voltak a kiképzésen résztvevő pilóták.

AN–2 repülőgép a levegőben munka közben

Másnap, pénteken az egyik érintett gép már Dunaújváros fölött hajtott végre szúnyog­gyérítést. A rendőrségi szóvivő erre azt mondta: mivel az ügyben szabálysértés miatt folyik eljárás, az nem olyan súlyú, hogy bevonják a cég vagy a pilóták repülési engedélyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában