Beváltotta a hozzá fűzött reményeket

2018.06.01. 15:00

Kreatív csapatmunka digitális eszközökkel – versenyt rendeztek az egyetemen

Egyedülálló és hagyományteremtő volt a Klebelsberg Központ és a Dunaújvárosi Egyetem közös projektje, a több száz középiskolás nevezővel lezajlott Ma-tech verseny. A háromfordulós megmérettetést a tervek szerint a továbbiakban is megrendezik majd, sőt, több természettudományos tantárgyat is górcső alá vesznek a szervezők.

Tóth Alexandra

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika a DUE rektorhelyettese és dr. Solti Péter a Klebelsberg Központ elnöke a sajtótájékoztatón Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A verseny alapgondolatát egy új igény felismerése adta: a modern világban már elengedhetetlen az infokommunikációs eszközök használata, valamint a konstruktív csapatmunka. Ennek szellemében várták a kreatív, matematika és informatika iránt fogékony csapatokat a verseny első, online fordulójára.

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika a DUE rektorhelyettese és dr. Solti
Péter a Klebelsberg Központ elnöke a sajtótájékoztatón Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A szervezők körülbelül 200-300 jelentkezőre számítottak, ehhez képest összesen 569 versenyző indult a megmérettetésen. Az online fordulókat valós időben, másfél óra alatt, számítógép előtt ülve kellett megoldaniuk egy speciálisan erre kifejlesztett online felületen. Az első, január 22-i fordulóban 10 kreatív feladatot kellett megoldani, ezek összeállításában a DUE oktatói mellett több középiskola matematikatanára vett részt.

A verseny február 22-én folytatódott tovább a második fordulóval, ahova 82 csapat jutott tovább. Az első fordulóhoz hasonlóan itt is online történt a munka, viszont két óra állt a versenyzők rendelkezésére, és 12 feladattal kellett megbirkózniuk a diákoknak.

A 12 feladatból kettőt előre, házi feladatként kellett kidolgozniuk a csapatoknak. A diákok természetesen ebben a fordulóban is okoseszközökkel dolgoztak. A budapesti döntőbe jutott 12 csapat április 19-én, a Hotel Flamenco konferenciatermében, immár szemtől szembe küzdött egymással.

PiTagoRasz a legjobb

A döntősök négy feladatot kaptak, amelyek közül dr. Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke külön ki is emelte az infografikát, amelyen számokon keresztül kellett bemutatni a diákoknak saját magukat, illetve intézményüket, valamint azt a szintén prezentációs munkát, ahol azt kellett megjelenítenük a versenyzőknek, hogyan képzelik el a matematikaoktatást hosszú évek múlva.

A verseny feladatbankját dr. Nagy Bálint, a szervezőbizottság tagja 20 kollégája segítségével állította össze, a zsűri elnöki tisztét pedig Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke töltötte be. A verseny legjobbjának a Budapest XIV. kerületi Szent István Gimnázium PiTagoRasz nevű csapata bizonyolult. Második helyen a x^3yz csapat végzett, szintén a Budapest XIV. kerületi Szent István Gimnáziumból. A „bronzérmet” a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma Arany Horda csapata kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában