megdőlt látogatási csúcs

2018.05.08. 08:00

Lajta: sikeres újvárosi ostrom

Idei dunai turnéja során, a helyi hajóállomáson tekintették meg a legtöbben a Monarchia egyik hadászati büszkeségét, a 147 évvel ezelőtt szolgálatba lépett Lajta monitorhajót. Öt nap alatt több mint 5500-an jártak a felújított múzeumhajó fedélzetén.

Szabó Szabolcs

Hétfőn reggel a Honvédelmi Minisztérium arról tájékoztatta a dunaújvárosi önkormányzatot, hogy május 1. és 5. között, öt nap alatt több mint 5500 fő tekintette meg a helyi hajóállomáson kikötő Lajta monitor múzeumhajót. Emlékeztetőül: A Magyar Honvédség 170 éves fennállásának alkalmából, valamint a nagy háború (I. világháború) befejezésének 100. évfordulója tiszteletére, az év egyik legérdekesebb programsorozata kezdődött el április 3-án. A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Lajta Monitor Múzeumhajója útra kelt a Dunán, és a mintegy 417 kilométeres hazai folyószakaszon 11 városban köt ki és várja látogatóit. E túra egyik állomása volt május 1. és 5. között a dunaújvárosi hajóállomás.

Lajtára várva – több mint ötezer látogató Fotók: ZsE

A Lajtát 1871. május 17-én bocsátották vízre, 1876. december 8-án esett át a tűzkeresztségen, amikor testvérhajójával együtt tűzpárbajt vívtak az akkor még török kézben lévő belgrádi erőddel. A hajót több alkalommal is bevetették az első világháború időszakában. 1918-ban – 46 év hadi szolgálat után – azonban leszerelték, és az 1920-as évektől 1994-ig, több mint 70 évig a folyami kavicskotrásban elevátorhajóként látták hasznát. A Monarchia egyik hadászati büszkeségét eddig legtöbben a dunaújvárosi állomáson keresték fel.

Farkas Márta és Farkas Lajos a megnyitón

– Köszönjük mindenkinek aki eljött, és bízunk benne, hegy felejthetetlen élménnyel gazdagodott. A Lajta valóban egy páratlan jelentőségű hadászati emlék, amely méltán bizonyítja az utókor számára, hogy a Monarchia hadi és gazdasági teljesítményét is. Ki kell emelnem a múzeum munkatársát, dr. Buza Andreát, aki remekül szervezte meg a csoportok látogatásait is – mondta el lapunknak Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában