matematika

2018.05.08. 20:57

Dunaújvárosi érettségizők – A nehezén már túl vannak!

Országszerte lezajlott a matematika érettségi. De vajon hogyan vélekednek a feladatokról a dunaújvárosi Bánki Donát diákjai?

duol.hu / Tóth Alexandra

Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

Két részből álló, háromórás feladatsort kaptak az idén érettségiző diákok matematikából. Eddigi híreink alapján elmondható, hogy a tegnapi magyarhoz hasonlóan ismét korrekt dolgozatot kaptak a végzősök, így nem csak a reál beállítottságúak lélegezhettek fel tizenegy órakor.

Karácsony Mózes

Fotó: Fodor Tímea

Közepes nehézségűnek ítéltem meg a feladatsort. Voltak könnyebb és nehezebb feladatok is, én úgy érzem, hogy a számtani sorozatok mentek a legjobban. A matematikától féltem a legjobban, de azért még a történelemtől is tartok kicsit.

Galanisz Bálint

Fotó: Fodor Tímea

A rövid feladatsor szerintem könnyű volt, de őszintén megvallom, nem sokat készültem egyénileg. Órákon természetesen előző évekbeli anyagokból készültünk. Nem aggódom, szerintem jól sikerült, meglesz. A matematikától tartottam én is a legjobban, jó túl lenni rajta.

Muncan Arlen

Fotó: Fodor Tímea

Hamar végeztem az első résszel, szerintem sok időt hagytak rá. A másodikra viszont szerettem volna több időt szánni, de sajnos ez nem sikerült. A hétfői megmérettetéstől, a magyar érettségitől féltem a legjobban.

Orosz Judit (matematika tanárnő)

Fotó: Fodor Tímea

A feladatsorokkal előbb végző diákokkal átbeszéltük a feladatokat, de mi tanárok még nem láttuk. Beszámolóik alapján úgy vélem barátságosnak mondhatóra sikeredett az idei matematika érettségi, nem okozott meglepetést a diákoknak egyik feladat sem.

Feladatokról

Gráfok, halmazok, függvények, statisztika, sorozatok és mértani sorozatok. A teljesség igénye nélkül ilyen típusú feladatok várták a vizsgázókat. A dolgozatok elkészítésére összesen 180 percük volt a tanulóknak: az első, kevesebb számítást, gondolkodást igénylő részt 45 perc alatt kellett megoldani. Összefüggések, definíciók, esetleg igaz-hamis állítások és feleletválasztós tesztkérdések szerepeltek ebben a részben.

A frissen érettségizett Bánkis diákok elmesélték, hogy teljesíthető volt a vizsga, nem kell nagyon aggódniuk attól, hogy szóbelizniük kellene a tantárgyból. Sőt, a matektól sokkal kevésbé tartottak, mint a hétfői magyartól, de még inkább mumus a mai történelem írásbeli. Az első rész könnyű volt, olyan feladat is volt közte, amihez akár egy általános iskolai tudás is elegendő lehetett. A hosszabb, több gondolkodást igénylő, 135 perces feladatsor is további két egységből áll: az elsőben három, egyenkét 9–14 pontos példa volt, amely több részkérdésből állt: az egyik egy összetett geometriai feladat, a diákoknak egy trapéz területét és egy háromszög szögeit kellett kiszámolniuk. Egy másik feladat megoldásához a számtani sorozatokkal és az elsőfokú függvényekkel kapcsolatos ismereteiket vetették be a fiatalok. A feladatok összesen 36 pontot érnek, de úgy lettek összeállítva, hogy bárki össze tudja szedni az érettséghez elegendő pontszámot, akkor is, ha nem erőssége a matematika.

A második részben három, egyenként 17 pontot érő feladatot találtak a diákok, amik közül ugyan csak kettőt kellett kiválasztaniuk és megoldaniuk, de kétségkívül ezek a legösszetettebb, legnehezebb példák az egész vizsga során, ráadásul több témakört is érintenek a feladványok. Többen is említették a dominós példát, ahol valószínűségszámítást kellett alkalmazniuk: valószínűleg ez volt az idei matekérettségi legnépszerűtlenebb feladata. E mellett még fagylalttölcsérekkel kapcsolatos térgeometriai feladat és egy összetett, internetezési szokásokról és routerekről szóló összetett matekpélda közül választhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában