előadással adóztak

2018.05.16. 07:00

A Titanic tragédiájára emlékeztek az Intercisa Múzeumban

A mentés története című kiállítás kapcsán az Intercisa Múzeum előterében a látogatók a dr. Lengyel Árpádot bemutató kiállítással találkozhatnak. Völgyi Péterné dr. Reich Márta magyar–francia szakos tanár, dr. Lengyel Árpád unokája és hagyatékának őrzője az elmúlt héten egyórás, vetített képes előadásában mutatta be nagyapja, a hős hajóorvos történetét, személyét.

Balla Tibor

A Cunard Line hajózási társaság RMS Carpathia gőzöse észlelte először az RMS Titanic vészjeleit. A kapitány a mentés irányításával dr. Lengyel Árpád hajóorvost bízta meg, így ő a Titanic mind a 705 túlélőjével találkozott, és 42 sebesültet részesített sebészeti ellátásban.

A múzeum előterében a látogatók a dr. Lengyel Árpádot bemutató kiállítással találkozhatnak Fotó: HK

Dr. Reich Márta elmondta, hogy nagyapja, dr. Lengyel Árpád hagyatékát az ő édesanyja őrizte. Egy kofferban el volt dugva minden irat, minden tárgy. Egészen addig, amíg a hatvanas évek elején egy újságíró el nem határozta, hogy az ötvenedik évfordulóra szeretne a hős hajóorvosról egy írást megjelentetni. Előkerült tehát a koffer, és Márta megláthatta ezeket a kincseket, amin el is ámult. Hosszú évek teltek el, mígnem 2010-ben ismét egy újságíró volt a katalizátor, aki rákérdezett, hogy miért nem írja meg a történetet, amit nálánál jobban senki nem ismer. Így született a 100 éves évfordulóra a 190 oldalas kötet.

A történet három szálon fut.

Az egyik a Titanic története, amit viszonylag mindenki jól ismer. A másik a Carpa­thia hajó története, amiről már csak nagyon kevesen tudnak. A harmadik pedig dr. Lengyel Árpád története, hogy hogyan is keveredett ebbe bele.

Dr. Reich Márta röviden tartott egy képes ismertetőt az akkoriban elsüllyeszthetetlennek tartott Titanicról, annak tragédiájáról. A Frankfurt hajón, amely elég közel volt, a távírász lefeküdt aludni, ők nem vették a vészjelzést. A Californian hajón rakétajelzéseket láttak, amit tűzijátéknak hittek, nem reagáltak rá. Az egyetlen hajó, amely éjjel fél egykor vette az S.O.S. jelzést, a Carpathia volt. A kapitány riasztotta a teljes személyzetet, és gondolkodás nélkül megfordította hajóját, hogy a Titanic megmentésére induljon. A mentés irányításával az éppen abban az évben hajóorvosnak beállt dr. Lengyel Árpádot bízta meg, ugyanis csak neki volt több esztendős mentős gyakorlata (később, egészen haláláig, 37 éven át mentőzött) a három hajóorvos közül.

Völgyi Péterné dr. Reich Márta előadás közben Fotó: Hankusz Kálmán

Az előadó ennél a résznél tartott egy hosszabb életrajzi kitérőt dr. Lengyel Árpád életéből egészen addig, hogy jelentkezett a Carpathiára. A Titanic utasainak mentéséről nagyon sok feljegyzést hagyott hátra. A többi között olyat, amelyből kiderül, hogy a lehető legjobban kivilágították a hajójukat, hogy a mentőcsónakokban lássák, merre kell indulniuk. Akkor már több mint három órája voltak a mentőcsónakban a hajótöröttek átfázva, meggémberedve, így a kötélhágcsón nem tudtak megkapaszkodni. Kötelekből, pallókból hintákat fabrikáltak, abba ülhettek a túlélők. A gyerekeknek vászonból zsákokat készítettek, abban húzták fel őket. Dr. Lengyel Árpád állt az ajtóban, és ő mondta meg, kit hová vigyenek és milyen ellátásban részesítsék. Nem csoda tehát, ha nagyon megviselték az események, egész életében magával vitte a szörnyű emlékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában