Programok tömkelege

2018.04.14. 08:00

Tizenkét helyszínen több mint száz programot kínált a Szakmák Éjszakája

​Városszerte ​zajlottak péntek este a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum tagintézményeiben a Szalmák Éjszakája rendezvényei. ​A Centrum 7 tagintézményben 12 helyszínen több mint száz programot kínált. 

Balla Tibor

A Lorántffy iskola külső helyszínekre is kitelepült. Az Intercisa Múzeumban például dr. Östör Gabriella, a Szent Pantaleon Kórház patológiai osztályának vezetője a boncolást mutatta be marhaszíven​. De az egészségügyisek sok más érdekes programot is kínáltak itt. Készültek a wax alapú műsebek, az egészséges tányérról össze lehetett állítani az egészséges táplálkozás alapanyagait, és hogy rögvest kiderüljön, eddig egészségesen éltünk-e, a vérnyomás és vércukorszint méréssel meg is győződhettünk. A Lórisok a tanműhelyben is tömeget vonzottak, ott a hajak, sminkek, divatos ruhák mellett a puskapor is szerepet kapott a vegyészeknél, és kerekesszékes feladatot is adtak az érkezőknek. A Hildben amellett, hogy az ArchiCad programmal számítógépes tervek készülhettek, az asztalos tanműhelyben a megvalósításról is képet kaphatott a látogató. A tornateremben tanár-diák rangadó zajlott, a legfelső emeleten pedig bútorokat restauráltak.

 

A Bánkiban a pneumatika sajátos alkalmazásának lehettünk szemtanúi, a rendkívül sokoldalú technika a léggömbök fújására is alkalmas volt. A robotok egy nagy körben keresték a fémhengereket, és ha megtalálták, rögvest körön kívülre tessékelték őket. A vállalkozókedvűek a kamion volánja mögé is beülhettek, no persze csak egy szimulátorban. A Dunaferr iskolában a rendvédelmisek nagy zajjal dobálták egymást a szőnyegen, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet eszközeit próbálhatták ki az érdeklődők, többször láttuk, ahogy a lányok pórázon vezették a fiúkat. Szikrázott az áram a Tesla tekercsben, készültek a virtuális varratok a hegesztő szimulátorban.

Fotó: Zsedrovits Enikő​

A Rudasban is megmutatták a turisztika szakosok, hogy nem csak a vendéglátósok tudnak szépen asztalt teríteni, tudnak ők is robotot programozni és PC összeszerelni. A legtöbbek számára persze a Kereskedelmi iskola kínálata volt csalogató, hiszen ki tudna ellenálni egy jól ízesített palacsintának, grillezett finomságoknak, sajtoknak, mézeknek, savanyúságoknak, fagylaltnak, felsorolni is lehetetlen! Szinte mintha egy luxusutazáson vettünk volna részt. Pedig „csak” a Szakmák éjszakáján mutatták be nekünk, mennyi érdekes foglalkozást választhatnak a pályaválasztók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában