Országjárásra indult a monitorhajó

2018.04.04. 09:00

Dunaújvárosba május elején érkezik Lajta, különleges esemény lesz

A Magyar Honvédség 170 éves fennállásának alkalmából, és az első világháború befejezésének 100. évfordulója tiszteletére, az év egyik legérdekesebb programsorozata vette kezdetét tegnap.

Balla Tibor

Útja során a hajó a Duna magyarországi szakaszán tizenegy város kikötőjében köt majd ki, ezek egyike Dunaújváros lesz MTI Fotó: Balogh Zoltán

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Lajta Monitor Múzeumhajója útra kel a Dunán, és április 3. és május 21. között a mintegy 417 kilométeres magyarországi folyószakaszon, 11 város kikötőjében köt ki és várja látogatóit. A hajó első állomása Gönyű.

Az egyedülálló múzeumhajón az érdeklődők találkozhatnak korabeli fegyverekkel, felszerelésekkel, egyenruhákkal, megtekinthetnek egy első világháborús kiállítást, valamint a gyerekek részt vehetnek egy, a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson és fegyverbemutatón. A másfél hónapos út alatt kihelyezett tan­órák, első világháborús megemlékezések és hagyományőrző rendezvények helyszíne is lesz egyben.

Útja során a hajó a Duna magyarországi szakaszán tizenegy város kikötőjében köt majd ki, ezek egyike
Dunaújváros lesz MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Lajta – Maros hajópáros volt Európában az első folyami monitora, az osztrák–magyar hadiflottában pedig az első tisztán fémből készült páncélos, kizárólag gőzgéppel mozgatott, vitorlázat és kötélzet nélküli hadihajó.

A Lajtát 1871. május 17-én bocsátották vízre 1876. december 8-án esett át a tűzkeresztségen, amikor testvérhajójával együtt tűzpárbajt vívtak az akkor még török kézben lévő belgrádi erőddel. A hajó több alkalommal került bevetésre az első világháború időszakában. 1918-ban – 46 év hadi szolgálat után – azonban leszerelték, és több mint 70 évig a folyami kavicskotrásban látták hasznát.

Dunaújvárosban május 1. és 5. között állomásozik majd az Intercisa Múzeum meghívására. Érkezése különleges esemény lesz, hiszen a Lajta Monitor Múzeumhajót normál esetben a Parlament előtti Antall József rakparton lehet csak nyaranta látogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában