ép testben ép lélek

2018.04.15. 15:30

Földi Ágnes komplexen közelít a gyógyításhoz

A tudomány az elmúlt évtizedekben elvégzett, számtalan kutatás alapján arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ember tudati és fizikai állapota között szoros összefüggés van. Nem új dolog, mondhatnánk, amikor Iuvenalisra hivatkozva az ép testben ép lélek összefüggését emlegetjük, bár ő nem éppen így értette.

Menyhárt Ferenc és Zsíros Mária

A kutatók ténylegesen nemrég igazolták, hogy a kiegyensúlyozott, erős egyéniségek, a nehéz helyzetek elviselésében edzettek, az optimista beállítottságú, pozitív gondolkodású személyek a mindennapi élet problémáit könnyebben fel tudják dolgozni. Az ilyen alkatúak a stresszhelyzeteket jobb eredménnyel kezelik, az előremutató, a kilábalást segítő megoldások felé hajlanak, amivel sikeresen elkerülnek olyan nyavalyákat, amik másokat súlyosan megbetegítenek.

A lelki egészséghez és az egészségi állapothoz való hozzáállás egész életük folyamán erős támasza azoknak, akik ezekkel az adottságokkal rendelkeznek. Ezeket a hasznos védőfaktorokat gyerekkorban kell elkezdeni kialakítani a gyermek önbizalmának erősítésével. Egyebek mellett az adott gyermek alkatához, képességeihez szabott elvárások megválasztásával, a nehéz helyzetek elviselésére való alkalmassá tétellel, a szerető közösség, elsősorban a család támogatásával. A korszerű orvosi szemlélet ebből kiindulva komplexen, a biológiai, pszichológiai és szociális tényezők hármas egységében közelít a gyógyításhoz. Ebben a szellemben kezeli a hozzáforduló gyermekeket dr. Földi Ágnes, a rácalmási körzet gyermekorvosa is. Hosszú utat járt be, amíg jó tíz évvel ezelőtt a kisvárosba került. Dunaföldváron született, Cecén gyerekeskedett, Pécsett érettségizett, ott szerezte az orvosi diplomáját is, a dunaújvárosi kórház gyermekosztályán kezdte a pályát, majd az óvárosi körzetben dolgozott.

Dr. Földi Ágnes, a rácalmási háziorvosi körzet gyermekorvosa Fotó: Zsedrovits Eniko

Azt, hogy mindent, amibe az ember belevág, körültekintően, igényesen kell csinálni az édesapjától tanulta. A gyerekek iránti gondoskodó szeretetét az édesanyjától örökölte. Az pedig, hogy a beteggel csak nagy türelemmel és empátiával szabad foglalkozni, a pécsi klinikai gyakorlat során szerzett tapasztalatai alapján vált életfilozófiájává. Mindennek jó hasznát vette több mint harmincéves pályafutása során, hiszen, ha valahol, akkor a gyermekek világában nagy szükség van ezekre az adottságokra. A kisebbek általában, de a nagyobbak sem mindig tudják elmondani mi a bajuk. Ilyenkor az orvosra valóságos nyomozói feladat hárul.

A doktornő évekkel ezelőtt figyelt fel arra, hogy sok az olyan eset, amikor a tünetek hátterében lévő nem biológiai okok feltárása nélkül nincs gyógyulás! Szelíd, kedves mosollyal hosszan sorolja azokat az eseteket, amikor a látszólag egyértelmű fül-, torok- vagy hasfájás mögött a páciensét ért lelki megrázkódtatás, családi vagy iskolai probléma húzódott meg. Aki ekkor csak a testi tüneteket orvosolja, könnyen mellékvágányra futhat, ezért nagyon értékes az a felismerés, hogy a testi, lelki és környezeti okok együttes rendszerében lehet igazán eredményesen gyógyítani!

Elterjedt szokássá vált, hogy a tünetekre rákeresve, laikus módon kezelgetjük a betegséget fűvel-fával, mert a természetes gyógymódok hívei vagyunk. Földi doktornő a komplex megoldásokra esküszik. Azt mondja, a hídtervezésről is lehet leírásokat találni az interneten, de azért az ember nem vállalja fel, hogy statikai előképzettség nélkül hídtervezésbe fogjon! Ugyanígy kell az orvosi képzettség is ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, mi van egy hasfájás mögött: egy kis székrekedés vagy netán egy vakbélgyulladás. Amikor a szakszerű diagnózis megvan, akkor – talán – jöhet a fű-fa, de ahhoz sem árt érteni.

Egy orvos még több évtizedes tapasztalat után is megvárja a helyes diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokat. Amíg nem tudjuk, mit is gyógyítunk, hogyan lehet a kezeléshez kezdeni?

A doktornő rendkívül nyitott a különböző új gyógymódok iránt, és az évek során szinte minden létező hasznos kezelési módszert elsajátított. Ha indokoltnak látja, alkalmazza is ezeket, de alapvetően csak kiegészítő terápiaként. Az eredményekről különböző konferenciákon számolhatott be még külföldön is, több elismerésben részesült a betegei mellett szakmai körökben még, és azoknak a településeknek a vezetésétől, ahol eddig praktizált.

Ma is folyamatosan tanul, állandóan új megoldásokon gondolkozik. Nagy vágya egy olyan kísérlet elvégzése, amiben a különböző terápiák kombinációjával elért eredményeket összehasonlíthatja a csak hagyományos módszerekkel végzett gyógyítás eredményességével. Pontosan tudja azt, amit Szent Ágoston így fogalmazott meg: „A csoda nem a természet ellenében történik meg, hanem annak ellenében, amit mi ismerünk a természetből.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában