események, dátumok, programok

2018.04.03. 10:41

Ilyen lesz az április Dunaújvárosban

Április az év negyedik, hónapja a Gergely-naptárban. A népi kalendárium Szent György havának nevezi. Az alábbi összeállításból kiderül milyen események, programok lesznek városunkban.

Morva Dávid

Áprilisban a Nap az állatöv csillagképei közül a Halak csillagképből a Kos csillagképbe lép. Érdekesség, hogy az április minden évben a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az adott év júliusa, szökőévekben pedig mint a január. A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek az április hónapba: Kos (március 21.–április 19.), Bika (április 20.–május 20.).

Programok

Az április programokról bővebben itt olvashat. Ami azonban kiemelkedik az átlagos programkínálatból, hogy április 30-án valamint május 1-jén Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzata, immár hagyományosan megrendezi a „Májusi Mulatság” rendezvényt. A többnapos esemény részletes programját később részletesen ismertetjük.

A 2017-es Májusi Mulatság fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Jeles napok

Áprilisban számtalan jeles nap, világnap létezik, íme a legfontosabbak.

Április 7.:Egészségügyi világnap, Füstmentes világnap

Április 10.:Nemzeti rákellenes nap

Április 11.:A magyar költészet napja

Április 12.:Az űrhajózás világnapja

Április 22.:Az ápolók napja, A Föld napja, A környezetvédelem napja

Április 24.:A kísérleti állatok védelmének világnapja, A magyar rendőrség napja

Április 27.:Vakvezető kutyák napja

Április 29.:A táncművészet világnapja

Április első hétvégéje: a roma kultúra napja

Bernáth Zsolt áprilisban született

Dunaújváros

Április 13-án született Csollány Szilveszter. A Sydneyben olimpiai aranyérmet szerző tornász, ugyan Sopronban született, de sportpályafutásának legjobb éveit Dunaújvárosban töltötte. A tornász a Dunaferr SE versenyzője volt, amikor 2000-ben az ötkarikás játékokon a dobogó legfelső fokára állhatott, gyűrű versenyszámban.

Egy másik, szintén Dunaújvároshoz köthető tornász is ebben a hónapban született, nevezetesen Óvári Éva. Az 1976-os montreali olimpián résztvevő magyar csapat legfiatalabb tagja április 28-án látta meg a napvilágot városunkban.

A hónap harmadik jeles helyi szülöttje, Bernáth Zsolt. A magyar független film egyik képviselője. Rendezett thrillert, horror-komédiát, vígjátékot, ifjúsági filmet és spirituális drámát is.

Korábban dolgozott újságíróként és szerkesztőként, írt novellákat, meséket, verseket, rockzenei témájú monográfiákat is.

Isten éltesse mindnyájukat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában