tartalmas programok

2018.04.20. 14:00

Moldvai táncot tanultak a Földváron vendégeskedő olasz diákok

Ötven végzős olasz diák járt csütörtökön tanulmányi kirándulás keretében Dunaföldváron. A csoportot Sergio Garavaglia középiskolai tanár, Dunaföldvár olasz testvérvárosa, Ossona korábbi polgármestere hozta Magyarországra.

L. Mészáros Irma

A népviseletbe öltözött Fafka Júlia sárközi népdalokat adott elő

A Magyar László Gimnáziumban a vendégeket köszöntötte a gimnázium vezetője, Fehérné Keserű Katalin és a város polgármestere, Horváth Zsolt. Levetítették nekik a városról készült új imázsfilm olasz nyelvű változatát. A diákok megnézték az egykori ferences kolostor épületét és könyvtárát. Majd Appels-hofferné Rabóczki Anikó táncpedagógus, az Ördögszekér Táncegyesület vezetője irányításával és a tánccsoport gimnazista tagjainak részvételével megismerkedhettek néhány magyar népviselettel. Nagy figyelemmel hallgatták a Fafka Júlia szép hangján felcsendülő sárközi dalokat, majd megtanultak egy népdalt, s a magyarokkal közösen járták a moldvai tánc lépéseit. Délután a Pannonia Ethanol földvári gyárába látogattak el, vacsora után pedig a diákok ismerkedtek egymással, beszélgettek, közösen buliztak.

Moldovai tánc lépéseit próbálták az olasz és a magyar diákok közösen a dunaföldvári találkozón
Fotók: Lukácsi Pálné / DH

A fiatalok előzőleg két napot Budapesten töltöttek, megnézték a főváros néhány nevezetességét, a többi között a várat, a Lánchidat, a bazilikát és a Hősök terét, a zsinagógát, élvezték a Széchenyi-fürdőt és a bulinegyedet. A harmadik napon a Paksi Atomerőmű fogadta őket. A tartalmas programról a tolmácsként is közreműködő Tóth Ildikó gondoskodott, aki évek óta segíti Dunaföldvár és Ossona kapcsolatát.

A népviseletbe öltözött Fafka Júlia sárközi népdalokat adott elő

Dunaföldvár polgármestere és a jelenleg önkormányzati képviselőként is tevékenykedő Sergio Garavaglia szót váltott az utóbbi időben szünetelő testvérkapcsolat lehetőségeiről és a tervekről is. Mindketten kifejezték elhivatottságukat a folytatásra. Horváth Zsolt szívesen látná Dunaföldváron a Szüreti fesztivál ideje alatt Ossona küldöttségét is a német Weikersheim és az erdélyi Borszék testvérváros vezetői mellett.

Szó volt a szünetelő partnerkapcsolat további lehetőségeiről is

Hogy a testvérvárosi kapcsolat nemcsak hivatalos protokoll, hanem emberi mélységei is vannak, jól mutatja, hogy Sergio Garavaglia három szál fehér rózsát helyezett el a gimnázium tavasszal elhunyt igazgatónője, Balogh Emese sírján. Emlékszem, egyszer azt mondta, ez a kedvenc virága – emlékezett Sergio, aki minden évben egy busznyi olasz diáknak mutatja meg kedvenc magyar kisvárosát, Dunaföldvárt, ahol már ismerősként, barátként fogadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában