választás 2018

2018.03.06. 16:30

Egyelőre húsz név szerepel a választás szavazólapján

A dunaújvárosi székehlyű OEVB tagjai hétfőn este sorsolással döntötték el, hogy a képviselőjelöltek milyen sorrendben kerüljenek fel a szavazólapra.

Körmendi Erzsébet

Választási Bizottság Fotó: HK/DH

A képviselőjelöltek több szempontból is izgalommal várták a választási bizottság hétfő esti döntését. Március 5-én 16 óráig lehetett leadni az ajánlásokat, és ezek alapján a helyi Országos Egyéni választókerületi Választási Bizottságnak (OEVB) döntenie kellett a nyilvántartásba vételről. Korábban nyilvántartásba vett 7 képviselőjelölt után most 13 aspiráns ajánlóíveit vette górcső alá a helyi választási iroda  – tételesen ellenőrizte az ajánlásokat és átszámolta azokat – majd a bizottság is ellenőrizte a listát. Az iroda javaslata alapján hétfőn este 8 képviselőjelölt nyilvántartásba vételről döntött a bizottság, 5 jelölt esetében sok volt a hibás adattartalmú ajánlás, és az érvényesek száma végül nem érte el a küszöbértéket, így a nyilvántartásba vételüket a bizottság elutasította. Az ülés végén pedig sorsolással állapította meg, hogy milyen sorrendben szerepeljenek a képviselőjelöltek a szavazólapon.

Húsz név van a szavazólapon

Március 8-án 16 óráig lehet fellebbezni a  OEVB hétfő esti határozata ellen. A jororvoslat lehetősége megillet mindenkit. A nyilvántartásba vettek ellen lehet kifogása bárkinek. Illetve az elutasítás miatt is kérheti bárki az ajánlások újbóli átszámolását, ellenőrzését. Éppen ezért három nap a fellebbezési határidő, ami jelen esetben március 8-án, azaz csütörtökön 16 órakor jár le. Utána emelkedik jogerőre a választási bizottság hétfő esti határozata.

Dr. Hanák Tamás elnök-helyettes vezette a OEVB hétfő esti ülését, tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy összesen 42-en  vittek el ajánlóívet a választási irodáról abból a megfontolásból, hogy megpróbálják összegyűjteni a jelöléshez szükséges 500 érvényes ajánlást. Viszont közülük „csak” 20 képvielőjelöltet jelentettek be a választási irodán az E1-es jelű nyomtatványon határidőig, március 5-án 16 óráig. Függetlenül attól, hogy közülük 5 jelölt nyilvántartásba vételének az elutasításáról döntött a választási bizottság hétfőn késő este, mint említettük, a jogorvoslat lehetőségét meg kell adni.

Éppen ezért mind a 20 jelölt neve (az övék is) bekerült abba az urnába, amelyből aztán dr. Balog Edina a bizottság választot tagja egyesével kiemelte a neveket tartalmazó borítékokat. Ez a sorsolás, vagyis a  kihúzás sorrendje döntötte el, hogy a képviselőjelöltek neve milyen sorrendben szerepeljen Fejér megye 04-es számú egyéni választókerületének szavazólapján április 8-án.

A sorsolás alapján a sorrend  a következő:

1. Dankó Lajos – Kell az Összefogás Párt

2. Herczeg Attila – független jelölt

3. Csajbók Lóránt Ákos – Magyar Munkáspárt

4. Kovács János – Minden Szegényért Párt

5. Kaszó Róbert – Momentum Mozgalom

6. Szele Zoltán – Összefogás Párt

7. Környei-Papp Tamás – Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt

8. Dóczi Zsuzsanna – Sportos és Egészséges Magyarországért Párt

9. Nagy Péter Dezső – Magyar Kétfarkú Kutya Párt

10. Orsos Ilona – Magyarországi Cigánypárt

11. Dankóné Balog Ilona – Elégedett Magyarországért Mozgalom

12. Martyin László – Magyar Demokratikus Unió

13. Illéssy István – Lehet Más a Politika

14. Pintér Tamás – Jobbik Magyarországért Mozgalom

15. Szalai Mária – Tenni Akarás Mozgalom

16. Maár Tünde – Magyarországon Élő, Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja

17. Dankó István – Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt

18. Mezei János Zsolt – Demokratikus Koalíció

19. Verebélyi Viktória Fanni – NET Párt

20. dr. Galambos Dénes – FIDESZ Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt.

A fellebbezési határidő után a sorrend nem változik majd: a kiesettek után következő jelölt egyet lép előre, a kiesett helyére. Tehát március 8-án délután már biztosat lehet mondani arról, kik indulhatnak a választáson és hanyadik helyen  szerepelnek majd a szavazólapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában