Évet zártak

2018.03.23. 14:00

A szegények szolgálatában a dunaföldvári máltai csoport

A máltai csoport tagjai a hit védelmében és a szegények szolgálatában tevékenykednek. Nemrég tartotta évzáró közgyűlését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári önkéntes csoportja.

L. Mészáros Irma

A dunaföldvári rendezvényen a csoport huszonnyolc tagján kívül részt vett az MMSz Dél-Dunántúli Regionális Központ vezetője, ifj. Csonka Pál és ügyvezetője, Jónás Gergő, valamint Tállay Ferenc, aki a csoport nemzetközi kapcsolatait segíti továbbá a település római katolikus plébánosa, Szabó Oszkár atya. Elfogadta a meghívást Dunaföldvár polgármestere, Horváth Zsolt is, s meghívást kaptak mindazon vállalkozók, helyi alkotók, intézményvezetők, akik az év során támogatták a máltai csoport tevékenységét.

A közgyűlésen Jákli Viktor, az önkéntesek vezetője beszámolt az elmúlt évi munkáról és a következő évi tervekről. A rendkívül aktív csoport ruha-, élelmiszer- és egyéb adományokat gyűjt és oszt szét évente több alkalommal. Nemcsak itthonról, hanem Németország három településéről is fogadnak gyűjtést. Tállay Ferenc és Gyura Péter, egy ott élő földvári elszármazott közreműködésével 2017-ben három kamionnyi adomány érkezett. A karácsonyi és a húsvéti ünnep előtti csomagosztáson kívül egyéni problémákat is igyekeznek orvosolni, többször a polgármester vagy más jelzései alapján. Segítenek Dunaföldvár, és a környékbeli települések nehéz helyzetbe került családjain.

Jákli Viktor és a régiós vezetők értékelték a földvári csoport tevékenységét Fotó: a szerző felvétele

Eseménydús év volt

A máltai csoport tagjai részt vettek a templomi búcsú rendezésében, az Ördögszekér Táncegyesület földvári lakodalmas programjához kapcsolódó kísérő programban. Vendégül látták a dél-dunántúli régióból a Szent Jobb körmenetre in­dulókat. Tizennégy fős küldöttséggel jártak a testvér máltai német szervezetnél, Niederaibachban, s Dunaföldváron viszontfogadták őket. Nagy sikerrel szervezték meg ismét a Szent Erzsébet jótékonysági bált. Néhányan csatlakoztak a Jendrolovits Gábor vezette erdélyi Mikulás-túrához, amelyen kétezer kilométert megtéve ajándékkal látogatták végig Böjte atya otthonait. Jártak csíksomlyói zarándoklaton. Csaknem egyedülálló módon, Meridián tornaklubot is működtetnek.

Elszámolás

Jákli Viktor pénzügyi beszámolójából kiderült, hogy csaknem 5,2 millió forint bevétellel és kicsit több mint 5 millió kiadással zárták az évet. Csaknem 3,5 milliót élelmiszerek vásárlására fordítottak. Jó kapcsolatot ápolnak az MMSz által működtetett Támogató Szolgálattal és a Tanodával, az egyházi vezetővel, de a település többi civil szervezetével és a városvezetéssel is. Négyen a közfoglalkoztatási program keretében segítik a feladatok elvégzését: hárman a házi ellátásban, egy személy pedig a Tanodában. Ahogy a máltai elvek hirdetik, a csoport tagjai a hit védelmében és a szegények szolgálatában tevékenykednek.

Mint ifj. Csonka Pál régióvezető elmondta, nem jellemző, hogy egy önkéntes csoport ilyen összeggel gazdálkodik. Kiemelkedő a dunaföldvári önkormányzat anyagi támogatása. Mint ahogy példaértékű az a közösségi, városi beágyazottság, ahogy a Jákli Viktor vezette csoport részt vesz a település életében. Köszönetét fejezte ki a földvári máltásoknak és családtagjaiknak az évek óta tartó önzetlen munkáért. Horváth Zsolt polgármester a rászorulók anyagi és lelki segítésén kívül a csoport közösségépítő szerepét emelte ki. Ígérete szerint hamarosan megoldást találnak a régóta húzódó problémára: raktárnak és irodának megkaphatnak egy ingatlant.

A közgyűlésen Antal Ferencnét és Garai Jánost választották küldöttnek. Ők a régiós közgyűlésen képviselik majd a földvári csoportot.

A dunaföldvári csoportot 1994 óta vezeti Jákli Viktor. Közös munkájuk színvonalát bizonyítja, hogy Jákli Viktort pár éve az Apor Vilmos érdemrend ezüst fokozatával és Szentgyörgyváry Károly-díjjal tüntették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában