épphogy lecsúsztak a dobogóról

2018.03.26. 19:00

Ötödik helyen végeztek a dunaferres diákok a rendvédelmi versenyen

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája rendvédelmi tagozatos diákjai a II. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny döntőjében.

dunaujvarosiszc.hu

Az ország legnagyobb rendvédelmi versenysorozatán ebben az évben összesen 78 szakközépiskolai csapat indult. A két héttel korábban, az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumban megrendezett középdöntő után kiderült, a Dunaferres diákok a 15. helyen jutottak be a 20 csapatos országos döntőbe. Nagyon rövid idő állt rendelkezésre a Rozsnyai Dávid, Lendvai Ferenc, Németh Tamás és Gönczöl Dominik összeállítású együttesnek az újabb feladatokat megtanulni.

Egy hét alatt Körmendi János és Ludányi Géza felkészítő tanár segítségével sokat gyakorolták a fizikai, elméleti és büntetés végrehajtási feladatokat, de nagyon sokat segített a rendőrség részéről dr. Simon Sándor és a tűzoltóságtól Sugár Mihály is a tudás elmélyítésében. Nagy csatában, óvások után, a végén éppen lemaradtak a dobogóról az újvárosi fiatalok, és az 5. helyet szerezték meg.

Az 5. helyezett csapat, és felkészítőjük fotó: dunaujvarosiszc.hu

A verseny első napján elméleti tudásukról adtak számot a fiatalok. Szakmai irányultság műveltségi teszt, informatikai, szakmai idegen nyelv és közlekedési feladatlapot kellett megoldani a fiataloknak. Az esti közös programok után, szombat reggel rögtön egy 2000m-es futás nyitotta a napot, majd jöttek a szakmai gyakorlati feladatok. Először a rendőrségi feladat során egy próbababát kellett felöltöztetni az előzőleg kisorsolt rendfokozatú rendőr ruházatába, és közben a kötelező járőr felszerelések is fel kellett ismerése és kiválasztani. A feladat zárásaként taktikai övre kellett szabályosan elhelyezni a felszereléseket. A büntetés végrehajtás egy zárkát rendezett be, és az kellett szabályosan kialakítani a tanulóknak. Az ágyazás, a szekrényrend, a cipők, ládák, székek elhelyezésére is nagyon kellett figyelni. A zárkában elhelyeztek 20 db tiltott tárgyat is, többek között ollót, civil ruhát, ragasztót, pénztárcát, melyet meg kellett találni. A zárkarend után légpuska lövészet, majd fekvőtámasz, két karú függés, felülés és helyből távolugrás szerepelt a programban. Az utolsó előtti a katasztrófavédelmi feladat volt, mely során osztott tűzoltó sugarat kellett szabályosan szerelni a diákoknak, illetve szerkocsin lévő eszközöket kellett felismerni. Zárásként akadály pályán kellett leküzdeni a tereptárgyakat.

Végül az ötödik helyen végeztek

A Dunaferres tanulók nagyon felkészülten és eredményesen versenyeztek, a büntetés végrehajtási és a katasztrófavédelmi feladat hibátlanul sikerült megoldani, de a fizikai számokban és a rendőrségi feladatokban is nagyon kevés pontot veszített az együttes. A záró akadálypálya futás előtt akár az első hely is elérhetőnek tűnt a csapat számára. Mire az akadálypályához ért a csapat, kiderült, hogy az akadálypálya pontozására és feladat végrehajtására nem az előzetesen a verseny kiírásban meghatározott módon kerül sor. Hiába érte el a dunaújvárosi csapat a legjobb időeredményt, a kúszófolyosó érintése miatt kapott 7 pont büntetés a gárda. Hiába nyújtott be több csapat is óvást a feladat értékelése miatt, a versenybizottság végül a pályabírók által adott pontszámokkal hagyta helyben a végeredményt.

A Dunaferr csapata végül a 78 induló gárda közül az ötödik helyen végzett 317,75 ponttal. Ha az akadálypályán elvett 7 pont is fiatalokhoz került volna, akkor a második helyre futottak volna be a dunaújvárosi fiatalok, a győztes együttestől 3 ponttal lemaradva. A versenyen első hat helyezett csapat meghívást kapott a Városligetbe a Rendőrség Napja ünnepségre, ahol az érmeket és az értékes tárgynyereményeket átvehetik majd a tanulók.

Körmendi János beszámolója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában