Bőséges márciusi hótakaró

2018.03.04. 09:30

Befagyott és behavazott a szabadstrand is

Pénteken reggel ismét havazásra ébredtünk, és ha igazak a jóslatok, akkor még a hét végén is érkezik az égi havas-jeges áldásból. Csak egy hiba van: a naptár már a tavasz kezdetét mutatja.

Szabó Szabolcs

A Vasmű úti legendás zöldséges a kemény mínuszokban is tartja a standot Fotó: ZsE

Annyit azért érdemes rögzíteni, átszemlézve az elmúlt évtizedek időjárását, nagyot nem csodálkozhatunk azon, hogy március elején térségünkben 10-15 centiméter hó hullott, az viszont már rendhagyónak számít, hogy 2018 márciusának első napján közel mínusz húsz fokot mértek Dunaújvárosban és környékén. Ennek megfelelően befagyott és behavazott a szabadstrand is, ám mint pénteki számunkban jeleztük, téli sportolásra alkalmatlan a jégfelület. Feltehetően az is marad, bár a prognózisok újabb szelíd havazást ígérnek, ám már az előttünk álló hétvégén is a nulla fok fölé kúszhat majd a hőmérő higanyszála.

Ritka természeti látvány: befagyott és be is havazott a Szalki-szigeten található szabadstrand. A korcsolyázók nagy bánatára sajnos a jégfelület
nem hízott olyan vastagra, hogy tömegsportra is alkalmas legyen Fotó: HK

Lássuk először, mi is történt a közutakon az elmúlt 24 órában: A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mind a 93 mérnökségén továbbra is 12 órás váltott műszakban látták el feladatukat a szakemberek, több száz munkagéppel folyt a munka folyamatos rotációban. A havazásban és ónos esőben érintett területeken szükség szerint preventíven, vagyis megelőzésképpen, elsősorban a gyorsforgalmi úthálózaton, a főutakon, a forgalmas mellékutakon, emelkedőkön, ívekben, hidakon juttatott ki síkosság-mentesítő anyagokat (útszóró só, kálcium-klorid). A téli hóeltakarítási és síkosság-mentesítési munkákat az egyes szakaszokon továbbra is az úthálózati szerepük alapján látja el a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A Vasmű úti legendás zöldséges a kemény mínuszokban is tartja a standot Fotó: ZsE

Megdőlt az áramfogyasztási rekord is, minden bizonnyal a rekordmínuszoknak köszönhetően. Rekordot döntött az ország áramszükséglete pénteken, a rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. előzetes adatai szerint. A Mavir tájékoztatása szerint ezzel megdőlt az eddigi, 6780 mega­wattos rendszerterhelési történelmi rekord, amelyet tavaly január 11-én, illetve idén február 28-án mértek. Pénteken a déli időszakban érte el a bruttó negyedórás átlag rendszerterhelés a 6835 megawattot, amelyből 3226 megawattot, azaz csaknem 47 százalékot importból fedeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában