közmeghallgatás

2018.03.09. 12:24

A község legfontosabb dolgairól volt szó Előszálláson

A helyi önkormányzatokról szóló törvénynek megfelelően a helyi képviselő-testület évente legalább egyszer, előre meghirdetett közmeghallgatást tart. Az eseményt összehívták, a polgárok pedig szép számmal éltek a lehetőséggel, hogy meghallgassák a polgármester beszámolóját és feltették a témába vágó kérdéseiket is.

Balogh Tamás

Az előszállásiak megbeszélték egymás között is a hallottakat. Valamint sokan hozzászóltak az önkormányzati beszámolóhoz és költségvetési tervekhez. Fotók: BAT/DH

Az eseményt Farkas Imre polgármester vezette le és a beszámolót is tőle hallhatták az egybegyűltek. A település vezetője az esemény előtt így összegezte az elmúlt évben elvégzett munkát.  – Természetesen maradtak nyitott kérdések és lesz feladatunk a jövőben is.

Az előszállásiak megbeszélték egymás között is a hallottakat. Valamint sokan hozzászóltak az önkormányzati beszámolóhoz és költségvetési tervekhez.
Fotók: BAT/DH

 

Sok mindenben történt előrelépés

A 2017-es évben történt pályázati megvalósításról nem tudunk beszámolni. Nyertesekről viszont igen. Ezeknek a kivitelezése erre az évre varható. Mellettük remélem, hogy az idén is több lehetőséget fogunk megnyerni.  Sok mindenben előre léptünk és, ha közülük egy dolgot kellene kiemelnem, akkor az a közösségi szellem kialakulása és megerősödése volt. Az persze nem pénzben mérhető, hogy valaki szeret-e itt lakni Előszálláson és eljár-e a rendezvényinkre. Mindenesetre én nagyon örülök a pozitív változásnak. Teljesen mindegy, hogy mennyi pénzt nyerünk, ha a rendezvényeinkre négyen-öten jönnek el, annak semmi értelme nem lenne. Így viszont, hogy teltházasan zajlanak, az nagyon felemelő érzés. Nekem, lokálpatriótának az a legfontosabb, hogy szeressenek itt élni az emberek és amit értük teszünk, az ne legyen hiábavaló dolog. Ezzel most nincs problémánk. Az idei esztendő legfontosabb céljairól pedig így beszélt:

- Három nyertes pályázatunk van. Ezekből szeretnénk rendbe hozni a legnagyobb közösségi terünket, a művelődési házat. A legfontosabb az energetikai felújítása. Hasonlóan szükséges a vendégek fogadására alkalmas székek és asztalok beszerzése. Szeretnénk felújítani és fitnesz parkkal bővíteni a játszóterünket. Mellette a falunapunkra biztosítani a fellépők díjazását. 

Farkas Imre polgármester

A beszámoló elhangzása után a polgárok tették fel a közösség szempontjából fontos kérdéseiket, melyből a legjelentősebbek a következők voltak. Németh Imre emlékeztetett arra, hogy a korábban gyógyszertár szomszédságában lévő telekre bölcsőde építését tervezték. Jelenleg hol tart a terv megvalósítása – tette fel a kérdést.

Igény lenne, de erő nincs 

Farkas Imre polgármester válasza így hangzott: -A bölcsődei ellátást kötelező lesz biztosítani 2019. január 1-től. Fedezetünk azonban nincs rá. Egy új létesítésére pályázati lehetőség sem kínálkozik. Egy mini bölcsőde létrehozása is megoldás lehetne, de arra sincs támogatás. A mini bölcsődében egy kisgyerekre három négyzetmétert kell biztosítani, és közülük egy csoportba nyolc fő kerülhet. Ennél fogva egy csoportnyira huszonnégy négyzetméteres alapterület szükséges. Hiába építjük fel az épületet, nem tudtuk volna működtetni, mert sok más önkormányzathoz hasonlóan, arra sincs fedezetünk. Tudjuk, hogy lenne rá igény, de nincs erőnk a megoldásra.  Tudnék olyan épületet mutatni, amiben ezt létre lehetne hozni, de az nem a mi tulajdonunkban van. A gazdája pedig nem adná oda csak úgy, esetleg bérleti díjért. Erre sincs pénz jelenleg. Sajnos kicsi az esély rá, hogy új, két csoportos bölcsődét tudjunk létrehozni.

Szenczi Györgyné a település képét rontó területekre hívta fel a figyelmet.  Megállapítása szerint a tüzép telephelyén és a vasútállomás területén látható áldatlan állapotok rossz fényt vetnek az ott élőkre, és szerint e fontos lenne, hogy  „az Előszállásra beutazókat ne ez a nagyon csúnya és visszataszító kép fogadja”.

Vasútállomás és közmunkások

A felvetésekre Farkas Imre polgármester a következőképen reagált. – Kezdem a könnyebbel, ez a vasútállomás. Azért ez a könnyebb, mert nem a mi területünk. Rögtön a szélén valamilyen optikai kábel is húzódik. Nagyon sok kört kellene ahhoz futni, hogy oda bármit is telepíteni tudjunk. Amikor egyszer itt voltak az egyetemisták, terveztek is oda egy fasort, hogy be se lehessen látni, de nem hiszem, hogy megengedik.  A másik: már többen is próbáltak kezdeni vele valamit, de nem adták oda. Viszont, ha beindul a fejlesztés Pakson, biztos, hogy ki fogják használni ezt a területet.  Amikor voltunk a közlekedési egyeztetésen, felvetettem ezt a problémát. Azt mondta az illetékes, hogy a MÁV nagyon szívesen kiadja rendbetételre az önkormányzatoknak a területet, viszont mindent nekünk kell kifizetni. Papíron ők (a MÁV) költenek rá, de az nem látszik rajta. Még rosszabb hírem, hogy nem tudni még, hány közmunkásunk lesz március 1-től. Jelenleg úgy állunk, hogy a munkaerőpiacon hiány van. Mindenkit kiközvetítenek. Ha valaki valamilyen oknál fogva nem felel meg ott, akkor esetlegesen visszakapjuk. Akikkel eddig lehetett itt dolgoztatni, ők máshova is kellenek. De az is baj, hogy nincs olyan vállalkozó, aki ennyi pénzért vállalná a fűnyírást. Nagyon nincs pénzünk a munkaerőt megfizetni. Legalább tizenöt embert tudnánk foglalkoztatni. Ebből heten közterület karbantartásra kerülnének, de az összes többinek is fix helye lenne máshol.  A tüzépről szólva, szerencsétlen dolog, hogy a falu közepén található. Megbeszélem a problémát a tulajdonossal.

Díszítés és környezet

László László is a falu küllemének szépítésére tett javaslatot.

Keveselli a falu területén kihelyezett zászlókat az ünnepnapokon. Több padot és fákat is szeretne a Vincze bolttal szembeni buszmegállón túl.  Farkas Imre polgármester válasza: -Több, mint harminc helyen helyezzük ki az ünnepi zászlókat a település főutcáján. A mellékutakra, ahogy a másik településeken, így nálunk sem jut belőlük.  Nem szabad a fákat akármelyik oldalra ültetni. Egyrészt ott fut a gázvezeték a földben és a gyökere elnyomhatja azt. Másrészt az E-ON is kérte, hogy ne ültessünk arra az oldalra fákat. Emellett a közútkezelőé az a terület. A buszmegállók rendbetétele folyamatban van. Folytatni is fogjuk, de lejártak az építési engedélyek és újat kell kérni, ami körülbelül kettő, kettő és fél millió forintos újabb kiadást jelent egy-egy megálló esetében.  Van közöttük olyan is, ahol csak egy bódé van, de ha peront is szeretnénk, akkor ez olyan engedélyköteles, hogy soha nem fogják megadni. Igyekezni fogunk mindent megtenni a jobbítás szándékával.

Útjavítás 

Németh Imréné a gyógyszertártól északra vezető utat szeretné megjavíttatni, mert megállapítása szerint van olyan szakasza is, amely életveszélyes. Farkas Imre polgármester tényszerű válasza ezúttal is összecsengett a korábban megadottakkal: -Lehet, hogy szükséges, de ki fogja megcsinálni? Nincs rá ember jelenleg. A legnagyobb hibája annak a területnek, hogy a házak és a járda között nincs, ami megtartsa a járdát. Valamivel meg kellene fogni, hogy ne csússzon szét. Oda földet kellene tölteni és ledöngölni. Jön egy eső, elmossa, sár lesz belőle és akkor az is újra veszélyt fog jelenteni.

Közbiztonság

Joó Istvánt a közbiztonság ügye érdekelte: „Van e már helyi KMB-s a faluban?”  Farkas Imre polgármestertől ezt tudtuk meg: – Átmenetileg a Bor Norbert van megbízva a körzeti megbízotti feladatokkal. Ideiglenesen. A nagykarácsonyi és a daruszentmiklósi rendőr is rendszeresen jár ide. Terv szerint februártól töltik be ezt a helyet, a jelölt jelenleg iskolába jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában