Kezdődhet a csatornázás

2018.03.24. 15:30

Átadták a munkaterületet pénteken Kulcson, Dunaújvárosban

A pénteki munkaterület átadási eljárással hamarosan ténylegesen is elkezdődhet a három település, Kulcs, Rácalmás és Dunaújváros közös szennyvízcsatorna beruházása.

Körmendi Erzsébet

Fejes Balázs, Kulcs alpolgármestere (b) és Jobb Gyula, Kulcs polgármestere mutatja a térképen, hogy a községben hol kezdik a munkát

A munkaterület-átadási eljárás Kulcson kezdődött, majd Dunaújvárosban folytatódott péntek reggel. Rácalmás csak elvezetési szempontból érdekelt, hiszen ott már évtizedekkel ezelőtt kiépült a szennyvízhálózat. A tisztítóműve viszont mostanra elavult, felújításra szorulna, éppen ezért határoztak úgy, hogy a Kulcson kiépülővel együtt a rácalmási hálózatot is rácsatlakoztatják a 6-os út mellett kiépítendő gerincvezetékre, és azon keresztül elvezetik a dunaújvárosi tisztítóba, amelynek ezáltal javul a kihasználtsága.

A fejlesztés jóvoltából az épülő gerincvezeték mentén elterülő dunaújvárosi északi lakóövezeteinek is lehetőségük lesz a szennyvízhálózat kiépítésre és a rácsatlakozásra.

Cserna Gábor polgármester köszöntötte és tájékoztatta a munkaterület
átadásán részt vevőket Fotók: Zsedrovits Enikő

Kulcson, majd Dunaújvárosban is Tóth-László Zsuzsanna, a projektet irányító Nemzeti Fejlesztési Programiroda mérnöke vezette a munkaterület-átadási eljárást tegnap délelőtt, amelyen részt vettek és elmondták észrevételüket az érintett szakhatóságok képviselői (vízügyi igazgatóság, áram-, gáz-, vízszolgáltató, közútkezelő és az önkormányzatok), akiknek mostantól nyolc napjuk lesz a nyilatkozattételre. A munkakezdési engedély megadása, és az első kapavágás előtti helyszíni területátadás tehát később lesz.

Melkovics János tolmácsolta dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő üdvözletét a jelenlévőknek, és elmondta, hogy a képviselő örül annak, hogy körzete három települését is érintő, régóta várt csatornázás elkezdődhet. Hozzátéve: a beruházás több mint kétezer háztartást érint, és a kivitelezés során mintegy 30 kilométer hosszban fektetnek le szennyvízelvezető csövet.

Fejes Balázs, Kulcs alpolgármestere (b) és Jobb Gyula, Kulcs polgármestere
mutatja a térképen, hogy a községben hol kezdik a munkát

Rózsa András, a kulcsi önkormányzat által megbízott műszaki ellenőr felhívta a kivitelezők figyelmét: nagyon fontos, hogy az érintett utcákban lakókat időben kiértesítsék a tervezett munkálatokról, várható korlátozásokról, azok ütemezéséről.

A kivitelező képviselője ígérte, a postaládákba bedobott szórólapon keresztül időben tájékoztatják majd a lakókat a tudnivalókról. Jobb Gyula polgármester hozzátette: a projektvezető rendelkezésére bocsátanak egy irodát a polgármesteri hivatalban, esetleg térképet helyeznek ki, amelyen folyamatában jelölik az aktuálisan érintett területeket, továbbá a honlapon és az újságban is rendszeresen lesznek információk.

Tavasz utcától kezdődnek a munkálatok

Jobb Gyula lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy településükön 1460 ingatlant érint jelenleg a csatornázás. Lényeges: csak azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiknél be van kötve a vezetékes víz. Számos olyan ingatlan van még függőben. A polgármester nekik azt javasolja, kössenek rá az ivóvízrendszerre, mert akkor ingyenesen juthatnának hozzá a csatornabekötéshez. A szennyvízrákötés ugyanis a mostani közműfejlesztés keretében ingyenes lesz, hiszen a Kulcs, Rácalmás, Dunaújváros projekt állami beruházás, az önrészt is átvállalta az állam a településektől, ami a kulcsiak esetében összességében 300 millió forint. A községben egyébként a végponton, a sportpályához közeli Tavasz utcától kezdődnek a munkálatok, és haladnak befelé. Jobb Gyula hozzátette azt is, hogy a csatornázáshoz kapcsolódóan kezdődik el náluk a sportcentrum fejlesztése, a távhő nyomvonal kiépítése és a Kossuth utcai járda teljes felújítása is.

Somogyi József, Berán Lajos és Búzavirág utcákban kezdődik majd a projekt

Dunaújvárosban Cserna Gábor polgármester köszöntötte a munkaterület-átadáson részt vevőket. Elmondta, történelmi léptékű fejlesztések kezdődtek a napokban Dunaújvárosban, és a kulcsiak és város északi lakóövezeteiben élők régi vágya teljesül a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésével is. A polgármester bemutatta Orgovány Zoltánt, aki a lakosság képviseletében összekötőként biztosítja a kivitelező és érintett utcákban élők közötti kapcsolatot. Markóth Béla, a városüzemeltetési és beruházási osztály vezetője hozzátette: a Somogyi József, Berán Lajos és Búzavirág utcákban kezdődik majd a projekt. Húsvét előtt még nem kell fennakadásoktól tartaniuk a lakóknak, és a tényleges munkavégzés elkezdése után is igyekezni fog a kivitelező minél kevesebb problémával, a lehető leghamarabb és a kívánt első osztályú minőségben kiépíteni a csatornahálózatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában