fejlesztések

2018.02.23. 09:00

Kulcs: nagyon nehéz évük lesz, sok munkát terveznek

A szerdai közmeghallgatáson a szemétgyűjtés és -szállítás, az utcák állapota volt a polgárok fő témája.

Pekarek János

Közmeghallgatást rendeztek Kulcson a Faluházban szerdán délután. A központi téma természetesen a falu idei költségvetése volt, de sok minden más is szóba került a falu vezetői és a lakók találkozásán.

Jobb Gyula polgármester a 2018-as költségvetés fő számairól elmondta: a település bevételeinek és kiadásainak fő összege 678 millió forint. Az adókból 112,6 millió forint marad a faluban, az úgynevezett működési bevételekből várhatóan 16 millió forintra tesznek szert, és van még 58 millió forint pénzmaradványuk is tavalyról. Pályázatokra 249 millió forintot különítettek el. Ami az egyik nagy beruházásukat, a távhőerőmű építését illeti, erre 185 milliót szánnak az idén. Nemcsak erőmű készül a sportcentrum közelében, hanem a község egy általános telephelye is, ahol például a gépeket is tartják majd, és komposztáló is lesz.

Legnagyobb beruházásuk a csatornaépítés, amit Rácalmással és Dunaújvárossal közösen valósítanak meg. Március 19-én lesz a munkaterület átadás-átvétele, 1460 bekötést terveznek (ebből 79 szivattyús átemelésű lesz), vagyis gyakorlatilag minden lakott házhoz eljut a csatornázás, ahol a vízvezeték is be van kötve. A kiviteli tervek készen vannak, a munka a sportpályától kezdődik.

Közterületi kamerarendszerre 7 milliót költenek: ez nem lesz elég a teljes rendszerre, de kezdetnek igen. Összesen tizennégy kamerát szeretnének, az oszlopok már megvannak. Háziorvosuk, gyerekorvosuk, fogorvosuk egy helyre, a volt takarékszövetkezet épületébe költözik majd: az egészségház átalakítása már zajlik, ez 20 millióba kerül.

Móró Piroska a szelektív szemétgyűjtést hiányolta

Folytatódik a járdaépítés: a második ütemben várhatóan a falu határáig építik ki a térköves gyalogjárókat. Előbb-utóbb szilárd burkolatú utakra váltják a mostani murvás, földes utakat: ehhez a mart aszfalt újrafelhasználása lesz számukra megfizethető. Húszmillió forintot nyertek egy pályázaton műfüves focipályára, ami mellett bicikli-, gördeszka- és rollerpályát, teniszpályát, futókört is kialakítanak majd.

Nagyon fontos az általános iskola bővítése, ahol már minden talpalatnyi helyen tanítanak. A község lélekszáma örvendetesen gyarapodik: január elsején 3153 ember élt Kulcson, az iskolába több mint kétszáz gyerek jár, föltétlenül szükséges a bővítés, amit tankerület is támogat, a fejlesztési minisztérium programba vette, jövőre talán kezdődhet az építkezés.

Az E.ON energiaszolgáltató közreműködésével több utcában kiépítik a közvilágítást, igyekeznek minél több utcát szilárd burkolattal ellátni. Egyik legnagyobb gondjuk a belvíz: decemberben és januárban minden eddiginél magasabb volt a belvíz szintje, már két hete szivattyúzzák, de biztos, hogy tavaszra ismét visszatelik. Évek óta pályáznak az elvezetés érdekében, ezt mindenképpen meg kell oldani, nem hagyják abba a munkát a végleges megoldásig.

A közmeghallgatáson sokan beszéltek a falu fejlődéséről, középen Jobb Gyula polgármester Fotók: Hankusz Kálmán

Az 1956-os emlékpark készen áll, de szeretnék továbbfejleszteni: az I. világháború áldozatainak is emlékhelyet készítenek az idén. Folytatják a híres kulcsi hatok, a magyar állatorvostan egykor itt pihenő kiemelkedő alakjainak szoborparkját, még két portré hiányzik.

A kulcsi hajóállomást és a Duna-partot fejlesztendő területnek tartják, szeretnének újra strandot kialakítani, felfejleszteni a horgász- és evezős turizmust. A csónakkikötőjük stégje elkészült, az úszómű műszaki vizsga előtt áll, csónakházat is terveznek.

A kérdések és javaslatok központi témája az utak állapota, a szemétgyűjtés, a szemetes utcák és partszakaszok, a járdák, az elhanyagolt külterületek voltak. A hozzászólók nem is annyira válaszokat vártak, mint inkább panasznapot tartottak: alig hagyták szóhoz jutni a polgármestert, aki például a szemétgyűjtéssel kapcsolatban elmondta, hogy egy ízben leállítottak egy közterületi szemétgyűjtő konténert két utca találkozásához, de egyetlen nap alatt negyven köbméter(!) szemét gyűlt össze benne és körülötte. Ekkora mennyiség elszállíttatását a község egyszerűen nem bírja anyagilag...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában