Biztonság és utazáskényelem

2018.02.02. 07:00

Felújítják a Dunaújváros és Mezőfalva közötti utat

A munkahelyi és egyéb okból Mezőfalva és Dunaújváros között rendszeresen közlekedők számára nagyon jó híreket hallhattunk a tegnapi sajtótájékoztatón: várhatóan tavasszal kezdődik a településeket összekötő út felújítása.

Körmendi Erzsébet

Törköly László, Cserna Gábor, dr. Galambos Dénes és Molnár István a sajtótájékoztatón Fotó: ZsE

A 6219-es jelű út több pontján is táblák jelzik már, hogy hamarosan kezdődik az út Dunaújváros és Mezőfalva közötti szakaszának rekonstrukciója, mondta el dr. Galambos Dénes, a 4-es számú választókerület országgyűlési képviselője a tegnapi sajtótájékoztatón. Visszautalt arra, hogy a kormány és a város közötti együttműködési megállapodás pozitív kisugárzása ez a fejlesztés, érzékelteti, hogy a Modern városok program nemcsak település- és térségfejlesztést szolgál, hanem iparfejlesztést is, stabilabb és biztonságosabb közlekedéssel segíti elő a munkába járást. A folytatásról is szót ejtett a képviselő, hiszen kormányhatározat van arról, hogy megoldják Mezőfalva, Sárbogárd, valamint onnan Cece irányába is az útrekonstrukciót, mintegy 3,2 milliárd forint értékben. A 6219-es jelű út keresztülhalad Nagyvenyimen, és a beruházáshoz kapcsolódóan tervezik a község belterületi útjainak az ütemezett felújítását. A község újabb pályázati sikereként említette a képviselő, hogy 100 millió forint támogatásból biztosíthatják végre az évtizedek óta óhajtott összekötő utat Mélykút-puszta és az anyatelepülés, Nagyvenyim között.

Törköly László, Cserna Gábor, dr. Galambos Dénes és Molnár István a sajtótájékoztatón Fotó: ZsE

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere az útfelújítás fontosságát hangsúlyozva tette hozzá: a közlekedés-fejlesztésnél jobban kevés beruházás befolyásolja a településeken élők életét. A Dunaújvárost Mezőfalvával, Sárbogárddal és a folytatásban Cecével összekötő út fontos a gumiabroncsgyár dolgozóinak munkába járása szempontjából, és a térségi összefogás újabb bizonyítéka is. Dunaújváros szempontjából pedig azért kiemelt, mert pozitív irányt mutat, gazdasági, kulturális és turisztikai jelentőséggel bír.

Molnár István, a Magyar Közút NZrt. Fejér megyei igazgatója elsősorban a műszaki tartalomról beszélt. A beruházás három szakaszból áll. A 6-os főút és az M6 csomópont közötti egy kilométer, valamint az onnan Nagyvenyimig tartó szakasz felújítása hazai finanszírozásból valósul meg, a Nagyvenyim és Mezőfalva körforgalom közötti rész rekonstrukcióját a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) keretében oldják meg. Hozzátette: a megye déli részének egyik legfontosabb összekötő útja ez, több 10 ezer ember közlekedik rajta, napi 4000 jármű használja, és átlagosan naponta 350 nehéz gépjármű halad át rajta, ami érzékelteti, gazdasági szempontból milyen fontos ez a közlekedési folyosó A közútkezelő szakember hozzátette, hogy megerősített felső réteget kap az út, minden szakaszon megújulnak a forgalomtechnikai eszközök, a táblák és az útburkolati jelek. Nagyvenyim belépő pontján településkapuval lassítják a járműveket, a Fő utcai, Deák Ferenc utcai éles kereszteződésnél a forgalom biztonsága érdekében szétválasztják a két utca becsatlakozását, teljes szakaszon megújítják a buszöblöket, buszperonokat is, és ahol szükséges, ott a víz­elvezetőkhöz is hozzányúlnak. Biztonságos, utazáskényelmi szempontból egyaránt megfelelő lesz a 6219-es út. Az igazgató köszönetet mondott az útfelújítás érdekében kifejetett munkájáért dr. Galambos Dénes képviselőnek, valamint dr. Dorkota Lajosnak, a MEKH elnökének, Dunaújváros és Fe­jér megye díszpolgárának is.

Mikor kezdődik?

A 6219-es út felújításának előkészítése jelenleg tart. A közbeszerzési eljárások lefolytatása után tud a Magyar Közút NZrt. tájékoztatást adni a projekt pontos ütemezéséről, a munkák kezdetének időpontjáról. A téli időszakot követően szeretnék átadni a munkaterületet a kivitelezőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában