szilánkok

2018.02.21. 10:00

Helyi szerző kötetbemutatóját tartották a könyvtárban

Egy könyvbemutatóba és író-olvasó találkozóba oltott felolvasóest.

Pekarek János

Érdekes összejövetel volt: egy író-olvasó találkozó, egy felolvasóest és egy emlékülés keveréke. A Dunaújvárosi Kulturális Egyesület és a városi József Attila Könyvtár rendezte meg csurdu Balogh Márta könyvbemutatóját február 19-én, hétfőn este a könyvtár előadótermében. (A „csurdu” a szerző beceneve, így együtt: írói neve.)

Kozma Erzsébet, a Dunaújvárosi Kulturális Egyesület elnöke (b) és Balogh Márta, a szerző Fotó: HK

Azt már előre lehetett tudni, hogy a Szilánkok című verses, esszé- és aforizmakötet nagyrészt Balogh Márta „szellemi szövetségeséről”, barátnőjéről, a 2017-ben fájdalmasan korán, mindössze hatvanévesen elhunyt Páli Zsuzsáról szól, vagy inkább: hozzá kapcsolódik. A karcsú kötet természetesen nem emlékkönyv, legtöbb gondolata általánosítható, ám (mivel nem lehetett felolvasni az egész könyvet) a hétfői est válogatása úgy alakult, hogy többnyire Páli Zsuzsával foglalkozó részek kerültek elő.

Aki nem tudná: Páli Zsuzsa építész, közgazdász, urbanista, Dunaújváros, Fejér megye és Székesfehérvár főépítésze volt. Számos rendezési terv, egész városrészek, települések megújulása fűződik a nevéhez, s ha épületére is kíváncsiak lennénk, elég megnézni a dunaújvárosi Hunyadi úton álló Juharos vendéglőt: ő tervezte.

A sajnálatos módon távollévő főszereplő névnapján rendezett esten az is elhangzott, hogy Páli Zsuzsa: zseni volt, ami nyilvánvaló elfogultság, ám könnyen lehet, hogy igaz. Az ő egyénisége ihlette könyvben szereplő, Bardocz Éva és Kollárné Jánoki Anna által felolvasott szilánkokból ennél sokkal többet nem tudtunk meg „Zsibiről”, azaz Páli Zsuzsáról, bár e becenév történetét szerencsére igen. Nem csak kedves, de jellemző történet ugyanis, ahogyan egyik fia, még kisgyerekként a „zsip-zsup”-ból csavarta zsibivé a kifejezést, s mivel folyton anyjával játszotta ezt a mondókát, végül tulajdonnévvé vált, egyedi megszólítássá. A könyvbemutató végül kikerülhetetlenül emlékestté vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában