25 éve írtuk

2018.02.02. 09:00

Megfagytak a buszok a nagy hidegben

Munkát keres a spirál. A közlekedés éve. Megfagytak és késtek a Volán buszai.

Pekarek János

Munkára aspirál a spirál: fél év a talpra állásra – írtuk huszonöt évvel ezelőtt, 1993. február 2-i számunk címoldalán a vasmű addig nagy hírű spirálcső üzeméről. – A korábbi évekhez viszonyítva 1992-ben 10 százalékkal több, összesen mintegy huszonegyezer tonna spirálisan hegesztett csövet gyártott a vasmű üzeme, ami alapján az eseti nehézségeket leszámítva úgy tűnt, hogy talpon tud maradni a mára csupán néhány dolgozónak munkát adó és az eddig 94 főt eltartó csarnok. – Már december elején nyilvánvaló volt, hogy nehéz év elé nézünk, mert januárra egyetlen megrendelésünk sem volt, az év elején kiadtuk a szabadságokat, és mára mindössze a létszám negyedét, huszonnégy embert foglalkoztatunk – mondta az üzemvezető, Nagy István.

Ez az év a közlekedés éve lesz – mondta Tenk Ferenc százados, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője, figyelmeztetve az olvasókat arra, milyen könnyű elveszíteni a jogosítványt.

Megfagytak a buszok: az idei tél leghidegebb napjai köszöntöttek be. Vasárnap hajnalban mínusz 15,1 Celsius fokot mértek, az aznapi átlaghőmérséklet mínusz 10,6 fok volt. Mind a helyi, mind a távolsági buszok nagy késésekkel közlekedtek, részben azért, mert lefagytak a buszok légsűrítő kompresszorai, részben azért, mert síkosak voltak az utak. Molnár József, az Alba Volán helyi személyfuvarozási üzemvezetője felmentést adott a sofőröknek a menetrend betartása alól, azzal az indoklással, első a biztonság. A síkosság miatt időlegesen járhatatlan Apáczai utcát kikerülve közlekedtek a buszok, egy óránál is többet késtek a vidéki járatok, a Volán-műhelyben folyamatosan melegítették a buszok lefagyott kompresszorait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában