Megújul a földvári Duna-part

2018.01.11. 14:00

Megszépül a park, sétányok, utak épülnek, felújítják a kikötőbázist

Hetek óta folynak a munkák a helyi Duna-parton. Az elmúlt héten még a mederkotrás volt a fő látványosság, a tavaszias hétvégén pedig az állóhajó visszaszállítását és a régi feljáróhíd beemelését figyelték sokan.

L.MÉSZÁROS IRMA

Süveges József, a Dunaföldvári Vízisportkör Egyesület elnöke: ideiglenesen még beemelték a régi feljárót, de készül már az új Fotó: Fekete Gáborf

A Dunaföldvár löszparti környezetének komplex turisztikai fejlesztése elnevezésű pályázat megvalósítására a Dunaföldvári Vízisportkör Egyesülettel konzorciumban az önkormányzat 124 millió forintot nyert. Ebből az összegből és több mint 190 millió forint saját erőből végzik a felújítási munkákat a kiépített földvári Duna-parti szakaszon.

Süveges József, a Dunaföldvári Vízisportkör Egyesület elnöke: ideiglenesen még beemelték a régi feljárót, de készül már az új
Fotó: Fekete Gáborf

Már elkészült a parki sétányok térkőburkolása, még a fugázás van hátra. A Mély út felújítása keretében pedig elkezdték az egyik oldalon a pincesor előtti járdák készítését, a nagyon rossz állapotba került kocsiút a tervek szerint új térkőburkolatot kap a felújítás során. Új „ruhát” kap a Duna-parton az eddig betonos útszakasz is: térkövezett sétányt és kerékpárutat alakítanak ki. A gépjárművek csak a Rakpart Étterem sarkáig jöhetnek be, az autósok a megújult parkolókban tehetik le járművüket. A kempingbe érkezők felülről, a Hősök tere felől közelíthetik meg a szálláshelyet, ott nyitnak utat. A csónakház előtt, a sétány végén a Mély út felől érkezőknek is parkolókat építenek ki a vízmű területe utáni sarokban. Az út és a parkolók felújítása ügyében a hatósági építési engedélyére várnak. Bővítik a nemrég elkészült játszóteret, újabb gyermek- és felnőtt szabadidős eszközöket helyeznek majd el.

A Mély útban járdák készülnek, ahol felújítják a kocsiutat is

- Annak érdekében, hogy a Dunán érkező személyszállító- és kirándulóhajók ki tudjanak kötni Dunaföldvárnál, mederkotrást kellett végezni. A munkákat három hétig – még munkaszüneti napokon is – egy nagyon profi brigád végezte, így jóval a határidő előtt befejezték. A kotrást úgy kellett megoldani, hogy ennek eredményeként a kikötőbázison az állóhajó külső oldalán a legkisebb vízállás esetén is minimum 1,7 méter víz legyen – kaptuk a tájékoztatást Dunaföldvár polgármesterétől, Horváth Zsolttól.

A park sétányainak új burkolatát már lerakták, a fugázás és a térvilágítás kiépítése van még hátra
Fotók: LMI

A másfél éve vásárolt állóhajót a mederkotrás idejére a túlsó partra vitték, de a hét végén visszakerült újra a helyére. Folytatódnak rajta az acélipari munkák, Dunaújvárosban készül az új feljáróhíd – nyilatkozta Süveges József, az egyesület elnöke. Márciustól a belső gépészeti munkák következnek, a kabinok, a konyha, vizesblokk és a közösségi-szociális tér kialakítása. A hajót elektromos panelokkal teszik fűthetővé. Terveznek kajak-kenu- és kerékpárkölcsönzőt is. A kerékpárokat és a vízi sporteszközöket már beszerezték. Az új feljáróhídon a hajó a mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető lesz.

Süveges József arról is beszámolt, az egyesület szintén hozzájárul a felújítás költségeihez, s hogy az állóhajó aljában dunai ökoközpontot, kiállítást és bemutatótermet is terveznek. A hivatalos átadót, amely egyben a kikötőbázis névadó ünnepsége is lesz, idén augusztus 20-án tartják. Akkor a kikötővel szemben a parkban egy hajózási emlékművet is lelepleznek majd.

A polgármester reményei szerint a nyár közepére megszépült park, sétányok, felújított kikötőbázis, valamint sok szabadidős lehetőség várja a helyieket és a turistákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában