Szalag, és ami mögötte van – videóval

2018.01.12. 10:53

Mit jelent a szalagtűzés az újvárosi diákoknak?

A szalagavató minden diák életében egyszeri, megismételhetetlen pillanat. Ezeknek az eseményeknek az időpontját, hagyományosan a báli szezonra időzítik az intézmények. Ennek apropóján két középiskola diákjait megkérdeztük arról, mit várnak az ünnepségtől, illetve milyen volt amikor feltűzték a mellkasukra a szalagot.

Morva Dávid

A báli szezon hivatalosan vízkereszttől (január 6.) egészen hamvazószerdáig tart. Az oktatási intézmények hagyományosan ekkor tartják a szalagavató ünnepségeket. Nincs ez másképp Dunaújvárosban sem. Az alábbi videó első két megszólalója még a nagy esemény előtt áll, a másik két tanulónak azonban már feltűzték a szalagot.

A szalagavató, vagy szalagtűző ünnepség lényege, hogy az érettségire készülő végzős tanulók szíve fölé tűzik az intézmény címerével, valamint a középiskolai tanulmányok kezdetét és végét jelző dátummal díszített szalagot. A hagyomány Selmecbányáról az 1800-as évek közepétől eredeztethető. Akkoriban -csakúgy mint- manapság a végzős hallgatókat jelölték szalaggal, hogy megőrizzék és továbbvigyék az iskola emlékét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában