Évértékelő

2018.01.18. 20:00

Találkozóhellyé, közösségi térré tennék a József Attila Könyvtárat

Mozgalmas évet zárt a József Attila Könyvtár tavaly. Tóth Éva, az intézmény igazgatója úgy értékeli, mindenféle szempontból jó év volt.

Balla Tibor

Endrei Judit író-olvasó találkozója is tömegeket vonzott a József Attila Könyvtárba

Fotó: Ady Géza

A rendezvények szempontjából is jó volt, gazdaságilag is viszonylag jó évet zártak, új szolgáltatásokat vezettek be, stratégiailag is elindultak egy új úton, aminek már látszik az eredménye. Ezt az utat igyekeznek folytatni. Tóth Éva, a József Attila Könyvtár igazgatója az országos könyvtári napokra azért büszke, mert az megmutatta, hogy milyen erős tud lenni a könyvtár, amikor összefognak egy cél érdekében, és akkor igazán meg tudják szólítani az olvasókat. Nemcsak a könyvtárosok voltak nagyon lelkesek, hanem a látogatók is. Akik a rendezvényeken vendégek voltak, ugyancsak nagyon jó élménnyel távoztak, mert az egésznek olyan sajátos, kellemes hangulata volt. És mindez egy hétig tartott.

Az elmúlt esztendőben igyekeztek megfigyelni, hogy milyen összefüggés van a sajtómegjelenések és a látogatószám között. Az év első felében úgy érezték, mintha kicsit alacsonyabb lett volna a látogatószám a tervezettnél. Kielemezték a megjelenéseiket, és az év második felében már próbálták ezeket úgy időzíteni, hogy mindenkihez eljusson a hírük. Ennek köszönhetően az Ady napok, vagy az októberi könyvtári napok előtt „már a vízcsapból is” a könyvtár folyt. Ugyanis azt gondolják, hogy ennek így kell lennie ahhoz, hogy mindenkiben tudatosuljon, hogy a könyvtárban jó dolgok várhatók, és ezekre el kell menni. Mindennek eredményeképp többször is látogatószám-rekordok dőltek meg az elmúlt esztendőben.

Tóth Éva kijelentette, a 2018-as esztendő az újdonságok, az új megoldások éve lesz. A könyvtár, mint minden kulturális intézmény olyan speciális helyzetben van, hogy van egy örök és érvényes tartalma, és ehhez keresi az új formákat, megoldásokat. „Ez érvényes arra a szerepre, hogy szolgáltatók vagyunk, meg kell nézni, hogy kinek szolgáltatunk és mit. El kell magunkat fogadtatni. Nem lehet, hogy olyan rendezvényeink legyenek, ami nem érdekel senkit. Az olyan nagy látogatottságú rendezvények, mint például Lackfy János estje, mutatja, hogy sikeres rendezvényeket kell csinálni, amik értékesek is egyben. Nem hiszek abban, hogy csak az értéktelen dolog hozhat tömegeket” – fogalmazott az igazgató.

Endrei Judit író-olvasó találkozója is tömegeket vonzott a József Attila Könyvtárba
Fotós: Ady Géza

Vannak elbírálás alatt lévő pályázatok, amelyeken ha nyernek, akkor a szakmai dolgok is megújulnak, de az épület külső megjelenése is ráncfelvarrásra szorul. A külső jelleget megtartanák, de szeretnék, ha egy-két ponton frissebbé, modernebbé válhatna. Változnak a körülmények, nem maradhatnak olyan állapotban, ahogyan voltak.

A könyvtár eddig is ott volt a digitális térben. Új elemek kerülnek majd a könyvtár honlapjára is, mert vannak új feladataik is, mint például a dunaújvárosi televízió digitalizált archívumának feldolgozása. A hardverek beszerzése elkezdődött, hamarosan kezdődhet a munka. Hiszen kevés könyvtárnak van lehetősége ilyenben részt venni. Hatalmas munka, de nagyon jó lehetőség.

Stratégiai cél, hogy a gyerekeket és a tiniket a könyvtárba bevonzzák, és kialakítsák azt a könyvtárhasználatot, amit a jövőben szeretnének. Egyfajta közösségi térré, találkozóhellyé tenni a könyvtárt. Gondolnak az idősekre is, akik roppant aktívak, nekik is igyekeznek kedvezni. Nem csak bevinni kell ugyanis a látogatót, ott is kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában