odafigyelés

2018.01.24. 12:10

Még nem késő védekezni a fagykárok ellen

A tartós hideg igen komoly károkat tud okozni a talajban, fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben vagy akár a falakon belüli vízvezeték-hálózatokban is.

duol.hu

Bár ez a veszély leggyakrabban a nyaralókat és a ritkán használt vízvezetékeket érinti leginkább, a komolyabb fagyok már tudnak kárt tenni a rendszeresen használatba vett vízvezetékekben is – tájékoztat minket a Mezőföldvíz Kft felhívása.

A hideg idő hatására eltört vízvezetékek, elfagyott vízmérők komoly károkat tudnak okozni az ingatlanokban, mely nagy összegű kiadásokat jelent a feleslegesen elfolyt vízmennyiség, illetve az igen magas helyreállítási költség miatt. Például az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse folyhat el egy átlagos család napi vízfelhasználásának.

A kellő gondossággal elvégzett fagy elleni védelem a fogyasztónak nem csak kötelessége, de egyben érdeke is, hiszen néhány lépéssel elkerülheti, hogy komoly kár keletkezzen értékeiben.

A nem lakott épületeknél, vagy falakon kívül, megfelelő hőszigetelés nélküli vezetékeknél, kerti csapok esetében érdemes vízteleníteni. Először nyissuk meg a kerti csapot, majd ezután zárjuk el a téli elzárót. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik és elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz. Így tavaszig biztosan nem okozhat gondot a fagy. Ha későn látunk hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudjuk az elzárócsapot elfordítani, meleg vízzel, óvatosan felolvaszthatjuk a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezhetjük a víztelenítést – olvasható a baracs.hu honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában