Dunaújvárosi Kohász Vadásztársaság

2018.01.11. 11:30

Egyetlen őz akár milliós kárt is jelenthet a vadászoknak

Vadat autóval elütni sem a vad, sem a vadász, sem az autós számára nem jó dolog, szinte csak a kár a biztos.

Pekarek János

Ezt az őzet szerdára virradó éjjel üthették el Mezőfalvánál: nem jelentették be a kárt.

A legutóbbi, elütött őzet szerdán délután találta meg a Dunaújvárosi Kohász Vadásztársaság hivatásos vadásza, Turóczi Erik a Mezőfalvát Daruszentmiklóssal összekötő út mentén. Sajnos, a póruljárt őz már nem volt fogyasztható állapotban: valamikor az éjjel üthették el, és azonmód sorsára hagyták, bejelentés nélkül. Az állat teteme felpuffadt, húsa megzöldült, el kellett ásni.

- Ez rögtön harmincezer forint mínuszt jelent a vadásztársaságnak – mondta Erik -, mert ha a hús még használható, talán lehet értékesíteni.

A vadkár egyébként több százezer forintig is felmehet, különösen, ha egy szép agancsú őzet ütnek el. Tavaly mintegy hárommillió forintos kárt okoztak a figyelmetlen autósok a Kohász Vadásztársaságnak, elsősorban őzek gázolásával.

Ezt az őzet szerdára virradó éjjel üthették el Mezőfalvánál: nem jelentették be a kárt.

A legtöbb kárt az átmenő, avagy tranzit útvonalakon haladó délszláv vendégmunkások okozzák, mondta lapunknak Turóczi Erik, a Dunaújvárosi Kohász Vadásztársaság hivatásos vadásza.

Ezek az autósok rendszerint éjszaka, nagy sebességgel közlekednek, és ritkán állnak meg, ha elütöttek egy vadat. Legfeljebb akkor, ha autójuk jóvátehetetlenül sérült, és a műszaki hiba miatt nem tudnak továbbmenni. Természetesen bejelentést sem tesznek ilyenkor.

A vadkár ilyenkor, télen is elég nagy, de a legtöbb baj természetesen az őzek párzási időszakában esik, augusztusban, amikor nem csak az autósok nem figyelnek, de a vadak sem, mivel mással vannak elfoglalva.

A szabály az, hogy vad elütése után biztosítani kell a helyszínt az elakadásjelző háromszög kihelyezésével, a vészvillogó bakapcsolásával, láthatósági mellény felvételével, értesíteni kell a rendőröket, és bevárni a helyszínen a járőrt és az illetékes vadásztársaság képviselőjét. A sérült nagyvadat nem szabad megközelíteni, mert súlyos sérüléseket okozhat agancsával, patájával, agyarával.

Turóczi Erik szerint a Dunaújvárosi Kohász Vadásztársaság kára tavaly mintegy hárommillió forint volt a vadelütésekből
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Ha egyik fél sem vétkes, azaz volt kint az út mellett vadveszélyre figyelmeztető tábla, az autós pedig józan volt, megfelelő műszaki állapotú autóban, és nem hajtott túl gyorsan, akkor rendszerint mindenki a maga kárát viseli – mondta a hivatásos vadász. Aki hozzáfűzte, hogy számos nyulat, fácánt, rókát, borzot, ölyvet látnak az út mentén, amit minden valószínűség szerint autó gázolt halálra, de ezeket a kisebb jelentőségű vadakat már be sem jelentik. Egy vaddisznóval ütközés azonban már súlyos kárt okoz, különösen, hogy a vaddisznó nem helyhezkötött állat, egy éjjel akár tíz-harminc kilométert is megtehet.

Még mindig jobb bejelenteni a kárt, elintézni a formaságokat, különben a véres horpadásra rákérdezhet a rendőr, és azt nehéz kimagyarázni. Különösen, ha a csomagtartóban még egy vad teteme is található: ez büntetőjogilag lopásnak számít.

De a legjobb az óvatosság, a csökkentett sebesség a vadveszélyes szakaszokon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában