Egy városépítőről

2018.01.10. 07:30

Akik felépítették Újvárost – 95 éves a legelső újvárosiak egyike, Lövei József

A legeslegelső dunaújvárosiak egyikét látják a képen, aki 95. születésnapjára koccintott velünk!

Pekarek János

Gombos István alpolgármester köszöntötte az ünnepeltet Fotó: ZsE

A századikon találkozunk

Ez az elegáns, jó karban lévő úr Lövei József, a legeslegelső dunaújvárosiak egyike, aki 1950-ben érkezett ide, az építkezés, és még az egykori Radar barakktelepén szállásolták el sok, Békés megyei társával együtt.

Lövei úr ugyanis a békési Szentetornyán született, a közeli Orosházán tanulta ki a lakatos mesterséget, majd számos, az ifjúsági szervezetbeli tagtársával együtt kerekedtek fel, hogy felépítsék a „békeművet”: ez alatt akkori szóhasználattal a vasművet kell érteni.

Ennek bizony már hatvannyolcadik éve.

Lövei József alkoholmentes pezsgővel koccintott velünk születésnapján Fotó: Zsedrovits Enikő

Ennek ellenére Lövei úr úgy emlékszik a történetre, mintha tegnap lett volna. Még a vonat üléseinek színét is megmondja pontosan, mely vonat idehozta. Mondjuk, az igaz, hogy azon ismerkedett meg a feleségével, akivel hat gyereket neveltek fel (s akik tizenegy unokával, ők pedig eddig négy dédunokával ajándékozták meg őket).

De hát mégis: Lövei urat kilencvenötödik születésnapja alkalmából látogattuk meg!

Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte az ünnepeltet. Koccintás közben Lövei úr megígérte az önkormányzati és sajtócsapatnak, hogy öt esztendő múltán, azaz századik születésnapja alkalmából újra találkozni fogunk! Addig is minden nap kimegy táborállási kertjébe, az Alsótekeresről származó gyümölcsfái és Abasárról hozatott szőlőtőkéi közé. De piacra is jár, és naponta találkozik családtagjaival.

Gombos István alpolgármester köszöntötte az ünnepeltet
Fotó: ZsE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában