Lejár a határidő

2017.12.28. 10:00

Még kérhetik a zártkert átminősítését

December 31-éig lehet átminősíttetni a tulajdonosoknak a zártkerti ingatlanukat. Mi lehet ennek az előnye, mi a hátránya?

FMH

Zártkert lehet bármilyen terület (mező, rét), amely zártkerti ingatlanként van nyilvántartva.

- Ma még nem késő mérlegelni az átminősítést, főleg, hogy az eljárás nagyon egyszerű és díjmentes – emeli ki Czenczi Anikó ügyvéd.

Mi a zártkerti ingatlan?

A zártkerti ingatlanok nagy részén földművelés folyik, és termőföldként hasznosulnak, azonban nagyon sok olyan zártkerti ingatlan van, amely hétvégi házként és telekként funkcionál. Sőt, egyre több, lakhatást szolgáló zártkerti ingatlan is létezik – mondja Czenczi Anikó.

A zártkerti ingatlanokra a 2013. évi CXXII. földforgalmi törvény rendelkezései az irányadók, így a zártkerti ingatlanok tulajdonjogának átruházására, eladására is a termőföldnek minősülő ingatlanokra vonatkozó szigorú és részletes szabályokat és eljárásokat kell alkalmazni – emeli ki az ügyvéd.

Az átminősítést ez utóbbiaknál célszerű megtenni, mert a zártkerti művelés alól történő kivonás az ingatlan tulajdonjogának átruházását könnyíti, eladás esetén nem kell lebonyolítani a földforgalmi törvény szerinti hosszadalmas eljárást – emeli ki a szakértő.

Zártkert lehet bármilyen terület (mező, rét), amely zártkerti ingatlanként van nyilvántartva.

Az ingatlan eladása

A földforgalmi törvény nem tesz különbséget a zártkerti és a külterületi ingatlanok között, azok átruházására ugyanazok a szigorú formai és eljárási szabályok érvényesek – részletezi az ügyvéd.

Az ingatlan eladása esetén az adásvételi szerződést az illetékes település jegyzőjénél hatvan napra ki kell függeszteni, azért, hogy a törvényben meghatározott elővásárlásra jogosultak értesüljenek erről. A kifüggesztést követően a mezőgazdasági igazgatási szerv hatósági jóváhagyása szükséges a szerződés hatályba lépéséhez. Az eljárás minimum négy hónapot vesz igénybe, nem beszélve arról, hogy a nem földműves vevőre a földforgalmi törvényben meghatározott egy hektáros szerzési korlátozás érvényes, továbbá a vevőnek nyilatkoznia kell az ingatlan használatával, hasznosításával, a szerzési korlátozások betartásával és az elővásárlási jogosultságával kapcsolatban is – sorolja a részleteket a szakértő.

A végső határidő: december 31.

Az ingatlan tulajdonosa december 31-éig kérheti a zártkertként nyilvántartott ingatlana zártkerti művelés alól kivett területként történő feltüntetését. Fontos tudni, hogy nemcsak a felépítménnyel rendelkező zártkertet lehet átminősíteni, hanem a felépítmény nélkülit is. Azt azonban érdemes kiemelni: a szőlőművelési ágú ingatlanok zártkerti művelés alól történő kivonásához szükség lehet hegybírói engedélyre – mondja Anikó.

Ha a tulajdonos kéri, a területet ki lehet vonni a zártkerti művelés alól (ez az átminősítés) – mondja Czencz Anikó ügyvéd
Fotók: FMH

Mi az előny, mi a hátrány?

Az átminősítés előnye, hogy az ingatlan kikerül a földforgalmi törvény hatálya alól, így annak átruházása a belterületi ingatlanokra vonatkozó általános szabályok szerint egyszerűbb lesz.

Hátránya lehet, hogy az ingatlantulajdonos az átminősítést követően már nem tudja a termőfölddel járó földalapú támogatást érvényesíteni – tudtuk meg a szakértőtől.

Az átminősítés folyamata

A kérelmet formanyomtatványon, az ingatlan fekvése szerint illetékes járási földhivatalnál kell benyújtani. A formanyomtatvány a földhivatal honlapjáról tölthető le (a következő néven: a zártkerti művelés alól kivont területként történő feltüntetés iránti kérelem).

A kérelem mellé egyéb okiratot csatolni nem kell, a nyomtatványt értelemszerűen kell kitölteni és a tulajdonosnak aláírni. Az átminősítés díjmentes. A kérelmet postai úton is be lehet nyújtani, itt december 31-e jogvesztő határidőnek számít. Érdemes lehet az ünnepek alatt időt szakítani az ügyintézésre – hangsúlyozza az ügyvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában