nyugalmas óév búcsúztatásért

2017.12.29. 09:00

Így előzheti a házikedvencek szökését szilveszterkor

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak.

Balla Tibor

Varga Zétény, Varga Zalán és Varga Zoltán csütörtökön már megvásárolták a pirotechnikai eszközöket Fotó: ZsE

Tegnaptól legálisan lehet szilveszteri pirotechnikai eszközt vásárolni. Az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályának főreferense, Cserényi József elmondta, a szilveszterkor felhasználható – úgynevezett hármas kategóriájú – pirotechnikai eszközöket korlátozott mennyiségben, három kilogramm hatóanyag-tartalomig lehet vásárolni, és december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet felhasználni. Hangsúlyozta: petárdát tilos birtokolni és felhasználni, már a birtoklása is szabálysértésnek számít, és 150 ezer forintig terjedő büntetéssel sújtható.

Az éles hanghatás sokkot okozhat a háziállatoknál, és egy magából kifordult kedvenc félelmében akár támadhat, haraphat is, de leggyakrabban elszöknek. Sok kóborló kutya, macska soha többé nem kerül elő. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehet, hogy a szilveszteri petárdázás kellemetlen következményekkel járjon.

Varga Zétény, Varga Zalán és Varga Zoltán csütörtökön már megvásárolták a pirotechnikai eszközöket
Fotó: ZsE

A petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. A házi kedvenceket a petárdázás közelébe semmiképpen ne vigyük ki! A riadt, menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert, több településnyi távolságot is képesek megtenni, és előfordul, hogy soha nem kerülnek elő.

Praktikus tanácsok háziállat-tulajdonosoknak: A kutya kötelező mikrocsipje legyen a gazda adatait tartalmazóan regisztrálva, így ha megtalálják, a tulajdonost könnyen értesíthetik. Érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni a kutyákra, macskákra. Megelőzésként december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassák a kutyákat! Otthon a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyre, belső szobába vagy udvarrészre, garázsba, jó, magas kerítésű udvarba vigyük az állatokat, a sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le! Félősebb kedvenceknek állatorvos által ajánlott nyugtató szert is adhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában