Ismét varázslatosan

2017.12.19. 11:00

Rákász Gergely Christmas című lemezbemutató koncertje

Egyre többen tudják, hogy Rákász Gergely koncertorgonista karácsonyi műsora mindig különleges élmény. Idén soha nem látott érdeklődés mellett zajlott a fellépés.

Balla Tibor

Rákász Gergely szokás szerint lenyűgöző, magával ragadó koncertet adott Fotó: Ady Géza

Úgy tűnik, mostantól idejekorán kell ébrednie annak, aki be akar jutni Rákász Gergely koncertorgonista szokásos decemberi előadására, ugyanis a már kissé talán túlzsúfolt nézőtér ellenére is sokan kényszerűen lemaradtak róla. Az idei koncert/lemez kombó témája ismét a karácsony volt, egyfajta remake-e a jó pár évvel ezelőtti válogatásnak. Ez pedig valljuk be, jót tett az anyagnak! Persze voltak eddig nem hallott darabok is, mégpedig virtuózan.

A hangverseny a Christmas című új lemezének bemutató koncertje is volt. Rákász Gergely orgonista elmondta, ha a hús-vér gyermekét is beleszámolja, akkor ez már a kilencedik gyermeke. Éppen annyi ideig is készült, mint egy valóságos gyermek, kilenc hónap munka áll mögötte.

Rákász Gergely szokás szerint lenyűgöző, magával ragadó koncertet adott Fotó: Ady Géza

Hozzávetőleg 300 év karácsonyi dalai között kalandoztak. A kiindulópont XIV. Lajos, a Napkirály udvara volt, pontosabban az ő orgonistája, Louis-Claude Daquin, akiről a korabeliek azt mondták, kápráztató volt a játéka. Az ő Visszhang című karácsonyi énekével kezdődött a koncert. A popzene nem hivatalos keresztapjaként emlegetett Pachelbel Ünnepi kánonját az elmúlt évszázadokban annyian lopták el, hogy körülbelül 20 variációt ismerünk. Mindössze nyolc hangból áll ez a 82 ütem. Mint kiderült, a Pachelbel család jóban volt a Bach családdal. Így történhetett meg, hogy az ifjú Bach kilopta a kottákat, amiket holdfénynél másolt le. Az ünnepi kánon után a Had zengjen énekszó kezdetű korál hangzott el Bach feldolgozásában, amely a legenda szerint az angyaloktól származik. A vaskos taps után a romantika és a Cinquecento reneszánsz világába kalauzolt Arcadelt Ave Maria átiratával és ugyancsak Rómához köthető Liszt Ferenc egyházi imádsága, amely Arcadelt darabjának átirata Ave Maria szöveggel. Bach Dór toccataja a koncert erőteljes pontja volt.

Schubert kedvenc írója, Sir Walter Scott a Tó völgye című írására komponált darabja egy skót dráma imádsága, az utókor húzott rá egy Ave Maria szöveget, így ma már ezen a néven ismerjük. Természetesen nem maradhattunk magyar szerző nélkül, Antalffy-Zsiross Dezső két darabját is eljátszotta, nem kis sikerrel. Zárásként két Csajkovszkij-mű maradt, természetesen a Diótörőből, a Csokoládé tündér tánca és a Virágkeringő. A pazar koncert végén két ráadásra is volt még ereje, dacára annak, hogy ízületgyulladással küszködött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában