Tangóharmonika és sportcipő

2017.12.09. 09:00

A mezőfalvi Csuka Marcell nemzetközi harmonikaversenyt nyert

Zene és sport látszólag két különböző dolog, azonban vannak, akik mind a két területen megállják a helyüket. Csuka Marcell mezőfalvi fiatalembernek jól ment a futballban és mellette nap mint nap szorgalmasan gyakorolt tangóharmonikán is.

HORVÁTH LÁSZLÓ

Csuka Marcell családi környezetből örökölte a zenei tehetséget és kitartást. Több rangos díja közül most a lancianói első helyezésnek örül a legjobban Fotó: Horváth László

Mára a labdarúgás háttérbe szorult, és a zene tölti ki minden szabadidejét. Családi példa indította a művészi pályán. A nemzetközi versenyen elért eredménye okán kerestük fel mezőfalvi otthonában.

- Szeptember végén az olaszországi Lancianóban 26. alkalommal rendeztek nemzetközi harmonikaversenyt, ahol a saját kategóriámban – 17-18 év közötti diákok – abszolút első helyen végeztem. A jelenlegi tanárom Demeniv Mihály ajánlotta a megmérettetést – mesélte lapunknak a fiatalember.

Honnan gyökerezik a zene iránti vonzalom?

- Annak idején édesapám hobbi szintű játéka hozta meg a kedvet. Ákos bátyám is járt zeneiskolába. Először neki vettek hangszert a szüleim, amit azután „elcsórtam” tőle. Ugyanahhoz a tanárhoz járt ő is, mint én. Kilencévesen iratkoztam be a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskolába. Most pedig erre az eredményre vagyok a legbüszkébb. Korábban is voltak nemzetközi sikereim, például Szerbiában kétszer is első helyezést nyertem. Hazai viszonylatban június végén egy országos versenyen szintén az élen végeztem, valamint a harmonika társaságok összejövetelén többször kaptam nívódíjat. A háromévente megrendezett országos harmonikaversenyről pedig különdíjjal térhettem haza. Visszagondolva a kezdetekre, nagyon sokat köszönhetek még Juhos Melinda tanárnőmnek, aki a dunaújvárosi zenei tanulmányaimhoz nyújtott óriási segítséget.

Az egyéni vagy a közös zenélést szereted jobban?

- Mind a kettőt nagyon szeretem, és mindegyiknek meg van a maga varázsa. Az egyéni teljesítmény mögött csak saját magam és pedagógusaim tanításai vannak. Duóban, kvartettben is gyönyörű élményeket lehet adni és kapni – foglalta össze a tangóharmonikában szerzett érzéseket a mezőfalvi tehetség.

Csuka Marcell családi környezetből örökölte a zenei tehetséget és kitartást. Több rangos díja közül most a lancianói első helyezésnek örül a legjobban
Fotó: Horváth László

 

Csuka Marcell jelenleg végzős hallgatója a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumnak. Az érettségi után a Zeneakadémia a célja, amelyre érzése szerint van esélye. Végül pedig zenei pályán képzeli el életét. A focira viszont már csak szép emlékekkel gondol. Az ott megszerzett állóképesség, kitartás és küzdeni akarás a zenei pályán is nagyban segítségére van. Amint példája is mutatja, nem kis sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában