Állj pályára

2017.11.14. 20:35

Mondd, te mit választanál? Több száz diák vett részt 18. pályaválasztási seregszemlén

Kedden több mint negyven kiállítót felvonultató pályaválasztási börze kínált tanácsadást és szakmai bemutatókat a 7. és 8. évfolyamos tanulóknak a helyi egyetemen.

Szabó Szabolcs

állj pályára Fotó: Zsedrovits Enikõ

Nem állíthatjuk, hogy életük egyik meghatározó döntésénél, az általános iskolás tanulmányok végén esedékes pályaválasztásnál egyedül hagynák a szakemberek a diákokat és a szülőket.

A múlt héten pénteken, hagyományteremtő szándékkal első ízben jelentkezett a Dunaújvárosi Szakképzési Nap, amely a gyakorlati tapasztalatokra és benyomásokra koncentrálva arra vállalkozott, hogy 20 szakmacsoport, 36 ágazat és 140 szakma szépségét és értékét bemutatva vonzó életpályákat kínáljon az érintett fiataloknak.

Kedden pedig már érkezett is a második félidő, ezúttal a Dunaújvárosi Egyetemen, ahol a Fejér Megyei Kormányhivatal szervezésében több mint negyven középfokú oktatási intézmény, munkáltató, hazai és külföldi vállalkozás várta a tanulókat az „Állj pályára – Pályaválasztási kiállítás” keretében. A standokon természetesen nem csak a felvonuló intézmények mutatták be képzési kínálatukat, foglalkoztatók esetében a hosszú távú karrierlehetőségeket.

Volt kihez fordulniuk tegnap délelőtt is a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, akik számára pedagógusok, szakmai oktatók, tanácsadók, munkaerő-piaci szakemberek mutatták be a térség és a megye sokrétű képzési kínálatát Fotó: ZsE

A döntés előtt még bizonytalannak mutatkozó diákok ismert szakemberek praktikus tanácsait is meghallgathatták, teszteket tölthettek ki, valamint gyakorlatban is megismerkedhettek egy-egy ágazat, szakma fortélyaival.

Felvillanyozó, zenés bemelegítő fogadta a pályaválasztási kiállítás résztvevőit, ugyanis a hivatalos program a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar és a Pocsai Mária tanárnő vezette Széchenyi István Gimnázium kórusának fellépésével indult.

A Fejér Megyei Kormányhivatal által szervezett „Állj pályára” – Pályaválasztási kiállítás”-ra kilátogató képzési szakembereket, intézményvezetőket, diákokat és szülőket először Cserna Gábor polgármester köszöntötte, aki elmondta, életük egyik első igazán fontos kérdésére kell majd jó választ adniuk a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, így érdemes megragadni minden lehetőséget, amelyen közelebbről is megismerkedhetnek a város és a térség középfokú oktatási intézményei által kínált képzési kínálattal. A polgármester kiemelte, hogy tájékozódás lehetősége adott, hiszen a múlt héten a dunaújvárosi szakképzés napján, kedden pedig a Dunaújvárosi Egyetemen gyűjthetnek össze minden fontos információt a gyerekek és az őket segítő, támogató szülők.

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere Fotók: ZsE

Cserna Gábor útravalóként egy Walt Disney idézettel is üzenet a fiataloknak: „Minden álmod valóra válhat, ha van bátorságod a nyomukba eredni.” A Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója dr. Tanárki Gábor arról beszélt, hogy örömteli, hogy immáron a 18. alkalommal rendezhetik meg ezt a pályaválasztási börzét, amelyet évről évre egyre több kiállító tisztel meg jelenlétével, és nagy népszerűségnek örvend a diákok körében is. Mindezt jelzi, hogy az egyetemen 21 oktatási intézmény mutathatta be képzési kínálatát, emellett további 21 szervezet, foglalkoztató, érezte fontosnak, hogy jelen legyen. Külön kitért arra, hogy az egyenruhás szervek is külön-külön standon állítottak.

Dr. Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója

- Valóban egy nagyon fontos döntés előtt álltok, hiszen egy új útra léptek ezáltal. Éppen ezért fontos meghallgatni a tanárok, szülők, kortársak véleményét, tanácsát, ám mégis az a legfontosabb, hogy ti döntsetek arról, miként és merre folytatjátok tanulmányaitokat – fogalmazott dr. Tanárki Gábor.

Jádi Ferenc

Daruszentmiklósi tanuló

Keszler Aletta

Az Arany iskola diákja

Angyal Szabolcs

Nagyvenyimi diák

 – Minden szakmára, iskolára kíváncsi vagyok ezen a kiállításon.

A bátyám a dunaújvárosi Hild középiskolában tanul, és eddig csak jókat hallottam tőle, lehet, talán majd én is ott folytatom.

 – Őszintén szólva a szakmai képzések most nem igazán érdekelnek. Jelenleg 7. osztályos tanuló vagyok, így ráérek még dönteni, de leginkább a Széchenyi István Gimnáziumot választanám.

 – Könnyű helyzetben vagyok, mert már választottam: a jövő év szeptemberétől már autószerelőnek tanulok majd Székesfehérváron. Régóta érdekelnek az autók, és apukám is támogatta a döntésemet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában